Afbeelding
Pim de Jager

‘IJskoorts’ slaat ook toe bij kunstijsbaan

Algemeen

BREDA - De combinatie Olympische spelen, nachtvorst en berichten over natuurijs doen het bezoek aan de kunstijsbaan in Breda haast ontploffen. Afgelopen zondag telde de baan tweeduizend bezoekers. “Dat halen we normaal gesproken alleen in de kerstvakantie”, vertelt manager Pim de Jager.

Het mocht ook wel even. “Want qua weer hebben we een slecht seizoen gehad. In de herfstvakantie was het op donderdag 25 graden. Met die temperatuur gaan mensen niet naar een ijsbaan, behalve de vaste rijders zoals ijshockeyers en langebaanschaatsers.”

Nu is dat anders. De Jager: “Het weer heeft veel invloed op de mindset van de mensen en wat ze gaan doen. De afgelopen dagen was het echt drukker. Mensen krijgen het in hun hoofd om toch nog even te gaan schaatsen.”

Het uitte zich in rijen voor de kassa én bij de schaatsenslijper.  “Degene die hier slijpt, werd gek. Er stonden hele rijen.” De komende dagen kan dat zomaar weer het geval zijn, denkt hij. “Ik verwacht nog wel veel drukte dit weekend. Vandaag is de eerste marathon op natuurijs (in Haaksbergen, red.)”.

De Jager is blij, voor Optisport als uitbater van de schaatsbaan, maar ook vooral voor de schaatssport. “Die heeft natuurijs echt nodig, een Elfstedentocht zou helemaal mooi zijn. We hebben 22 schaatsbanen,  tegenover 2 in Canada. Het schaatsen blijft echt leven als er natuurijs is.”

Voor degenen die bevangen worden door het schaatsen en die de schaatsen uit een doos op zolder halen, heeft hij wel een tip. “Laat even je schaatsen controleren. Niet alle schaatsen hoeven meteen geslepen te worden. En kom dan lekker schaatsen.”

Dat kan op kunstijs ook nog maar even. Zondag 11 maart gaat de vriesmachine uit bij de baan aan de Terheijdenseweg.

Op verschillende plekken in het land kan er op natuurijs geschaatst worden. Zoals op kleine schaal op het Hyacinthplein in Breda.