De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth.
De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth. Michael Janiec

Eerste gesprekken over nieuw college; CDA doet graag mee

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Na een eerste kennismaking met informateur Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen op vrijdag, gaat het formeren van een nieuw college deze zaterdag echt beginnen. Als het aan Bob Bergkamp ligt, krijgt het CDA weer een plek. “We zijn de tweede partij van Breda, dat is een signaal van de kiezer.”

Bergkamp zit met zes partijgenoten namens het CDA in de raad. Huib Jansen deed haasje over met Caspar Rutten en komt met voorkeurstemmen terug in de raad. Bij de vorige verkiezingen schopten drie voorkeurszetels de verhoudingen in de war. “Daar hebben we het in de aanloop ook uitgebreid over gehad”, aldus Bergkamp.

Het CDA zag de afgelopen jaren drie raadsleden verdwijnen met een zetel. “We hebben nadrukkelijk gesproken met alle kandidaten over het raadswerk en de verwachtingen. We staan er echt als een team. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit niet nog eens gebeurt.”

De laatste tijd ging Bergkamp ook het gesprek aan met andere partijen. “Wat in het verleden is gebeurd hebben we uitgesproken en opgeruimd”, verwijst hij naar de formatie van het college dat meteen na de vorige verkiezingen tot stand kwam en slechts een jaar stand hield.

In het formatieproces van dit jaar heeft hij veel vertrouwen. “Ik ben blij dat de VVD het initiatief neemt. Ik heb vanmiddag (vrijdag,red) al even met de informateur kennisgemaakt. Ik heb alle vertrouwen in een ordentelijk proces.”