De intocht van Sinterklaas, 14 november 2015
De intocht van Sinterklaas, 14 november 2015 (Stadsfotograaf Breda)
intocht Sinterklaas

Enquête: ‘Haal tv-Sint naar Breda, geld geen probleem’

BREDA - De nationale intocht van Sinterklaas moet dit jaar naar Breda toe komen. 77% van de mensen die meededen aan de enquête van BredaVandaag wil dat Breda Sinterklaas uitnodigt. De enquête stond maandag en dinsdag online. Zo’n vierhonderd mensen vulden de vragenlijst in.


Breda kan zich nog tot 6 april melden, laat de NTR weten. En dat moet gedaan worden door de burgemeester zelf, bij de eindredacteur van NTR. In de weken erna kijkt de omroep, die overstelpt is met belangstellenden, welke stad het meest geschikt is en aan de voorwaarden voldoet. Er moet een groot enthousiasme zijn vanuit gemeente en bevolking, er moet een haven zijn waar de stoomboot kan binnenlopen en er moet een visueel aantrekkelijke route naar het centrum zijn die in twintig minuten te lopen is.

Het panel van BredaVandaag ziet het dus wel zitten. Ook de VVD is enthousiast. “Breda heeft met haar mooie haven de´ ideale ontvangstlocatie voor Sinterklaas. Tour de Jour en 538 hebben laten zien wat dit voor de stad kan betekenen. Dé intocht is een mooie ondersteuning voor de promotie van onze stad”,  liet de partij eerder al weten in schriftelijke vragen aan het college.

Sinterklaas Comité
Tegenstanders zijn er ook, talrijk zelfs, volgens Ronnie Foesenek, voorzitter van het Sinterklaas Comité in Breda. “De afgelopen dagen hebben we tientallen mails en telefoontjes gekregen van vrijwilligers en bewoners die juist niets aan het Bredase Sinterklaasfeest willen veranderen.”

Foesenek vreest dat de intocht een feest wordt van de NTR en niet die van de inwoners van Breda. “Wij staan niet open voor de NTR,” aldus Foesenek. Onder de deelnemers aan de enquête was 23% tegen de tv-intocht. Opvallend was dat de leeftijdsgroep met de meeste tegenstanders tussen de dertig en veertig jaar oud is: 39% van de tegenstanders.  

Geld geen probleem
Dokkum gaf vorig jaar bijna zes ton uit aan de intocht van de nationale Sint. Hebben Bredanaars dat ervoor over? Ja, zo blijkt uit de enquête. 66% van de deelnemers vindt dat Breda dat geld mag reserveren. Zelf wat bijleggen gaat de meesten te ver, als de gemeente geld te kort komt, dan wil 40% met crowdfunding een bijdrage leveren.

Kleur Pieten
Dan de Pieten. Welke kleur moeten die zijn? Zwart, zegt 64%. Vooral mensen tussen de 80 en 90 gaan voor deze optie. 77% uit deze leeftijdscategorie koos voor enkel zwarte pieten, tegen 48% van de mensen in de leeftijd tussen veertig en vijftig jaar.

Bijna een kwart, 22% gaat voor een versie van pieten in allerlei varianten. Opvallend is dat vooral mensen tussen de veertig en vijftig jaar voor deze variant kozen, 32%. Of Breda daarmee door de selectie bij de NTR heen komt is niet duidelijk. “Er zal veel overleg zijn tussen gemeente en NTR over tal van zaken - en dus ook over de Pieten die de gemeente inzet en de Pieten die de NTR meeneemt”, laat de woordvoerder weten.

In mei maakt de NTR bekend welke stad Sinterklaas dit jaar mag ontvangen.  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief