Honderden toeschouwers bij monument De Vlucht voor dodenherdenking
Honderden toeschouwers bij monument De Vlucht voor dodenherdenking Foto: Henk Ketelaar

Honderden toeschouwers bij monument De Vlucht voor dodenherdenking

Algemeen

BREDA – Overal in het land wordt op 4 mei klokslag acht uur twee minuten stilte gehouden om alle burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven lieten te eren. Zo ook in het stadspark Valkenberg waar bij het monument De Vlucht honderden mensen en veel kinderen bijeen waren om hen die vielen voor de vrijheid te gedenken.

Door Henk Ketelaar

Precies om half acht ving de plechtigheid aan. De erewacht, een peloton van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en een delegatie van de Bond van Wapenbroeders, afdeling Breda met vaandel, stonden al een tijdje vóór de plechtigheid in gelid. De vlaggen van Nederland, België, Canada, Groot-Brittannië en Polen hingen halfstok. Tijdens de plechtigheid speelde de Nassau Harmonie Breda passende muziek en liet na de twee minuten stilte de vijf volksliederen over het Valkenberg klinken.

Jeugd
Na het welkomstwoord van voorzitter Karel Hubert van de Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda sprak burgemeester Paul Depla. De jeugd stond bij hem centraal zowel in zijn toespraak als bij de kranslegging. Samen met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool ‘De Springplank’ uit Teteringen legde hij bloemen voor het monument. Een handeling die hij later nog eens herhaalde met alle kinderen die er als toeschouwer waren. Depla opende met: “Dames en heren, jongens en meisjes,” en legde daarbij de klemtoon legde op ‘jongens en meisjes’.   

Verhalen
Depla wees vindt historische kennis van belang en wees op verhalen die uit die tijd tot nadenken stemmen. Zoals dat van Huub Sijsterman die tijdens de vlucht naar Antwerpen in de verte bommen ziet vallen en slachtoffers langs de kant ziet liggen. “Het is belangrijk dat we verhalen als deze blijven doorvertellen. Juist het delen van de geschiedenis geeft ons de gezamenlijke toekomst,” hield Depla de toehoorders voor. Bij de verzetsverhalen vroeg hij zich af in hoeverre wij openstaan mee te doen wanneer onder zulke oorlogsomstandigheden een beroep op ons zou worden gedaan.

Kranslegging
Sophie Embrechts, leerling van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum droeg het door haar geschreven gedicht ‘De Dam’ voor. Samen met de burgemeester legde zij de eerste krans. Onder de klanken van de Nassauharmonie volgden nog vele andere kransleggingen door vertegenwoordigers van organisaties van oorlogsbetrokkenen, het provinciaal- en gemeentelijk bestuur, ambassades, maatschappelijke en culturele groeperingen stichtingen, overheden en politieke partijen. Opvallend was de kranslegging van motorclub Veterans  die met een delegatie bij de publieke kranslegging hun krans brachten.

Stilte
Om precies 20u werd traditiegetrouw de Last Post geblazen gevolgd door twee minuten stilte. Het klateren van de fontein, de verkeersgeluiden. Slechts de zang van een merels was duidelijk hoorbaar. “Goed dat we dit elk jaar weer mogen en kunnen beleven,” liet een toehoorder die ook een bloem kwam leggen desgevraagd weten.