De Nassau tweede keer in finale lagerhuisdebat BNNVARA
De Nassau tweede keer in finale lagerhuisdebat BNNVARA

De Nassau tweede keer in finale lagerhuisdebat BNNVARA

Algemeen

BREDA – De Nassau staat voor de tweede keer op rij in de tv-finale van debatwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Vorig jaar eindigde het team van De Nassau op de tweede plaats.

Het team bestaat uit vijf vwo-leerlingen: Paula Mosquera Marquez, Roos van Deijck, Mats Liesker, Guus Boeren en Lukas van Dongen. Ze zijn een greep uit de leerlingen van de debatclub van de school. Via een selectieronde op school is het team samengesteld. “Helaas kunnen maar vijf leerlingen meedoen met het programma”, zegt schooldirecteur Hans Teunissen.

Leerlingen van De Nassau zijn zo goed in debatteren omdat de leerlingen heel gemotiveerd zijn, volgens Teunissen. “We hebben een groepsapp waarin regelmatig appjes voorbijkomen met de vraag of er geoefend kan worden”, zegt hij. “Ze zijn heel betrokken.” Daarnaast is op de school de mogelijkheid om keuzevakken te volgen die met debatteren te maken hebben en worden de kinderen begeleid door docenten.

Ook al moet de finale nog gespeeld worden, eigenlijk is de debatgroep van De Nassau al de beste van alle scholen. Vorig jaar stonden in de finale twee teams, allebei van een andere school, maar dit jaar is het anders. Het beste scholenteam, De Nassau dus, neemt het op tegen een team met de beste spelers van verschillende scholen.

Wat er ook gebeurt, de schooldirecteur is trots: “Het is zo tof om te volgen hoe het debatteren leeft en hoe de leerlingen zich druk maken over maatschappelijke kwesties. Je moet echt kennis van zaken hebben om sterk te kunnen argumenteren. Daarnaast hebben ze de kwaliteiten om zich in te leven in het standpunt van een ander, want ook al ben jij het er niet mee eens: je moet kunnen bedenken waarom een ander iets vindt.”

Naast deze groepscompetitie, is er ook een individuele. Daar doet Roos van Deijck aan mee. Zij zit ook in de gezamenlijke debatgroep, maar in haar eentje wil ze met haar speech twee andere finalisten omverblazen. Wie de beste speech heeft geschreven heeft, net zoals het beste debatteam, moet blijken uit de tv-uitzending.

De tv-opnames zijn op 20 mei, later in het jaar wordt het programma uitgezonden. Als de debatgroep eerste wordt, winnen de deelnemers een vakantie naar New York.