Logo bredavandaag.nl
Nieuwe melodieën vanuit Grote Toren
Nieuwe melodieën vanuit Grote Toren (Addo Sprangers)

Nieuwe melodieën vanuit Grote Toren

BREDA - Door de jazzklanken die er deze dagen over de Bredase binenstad neerdwarrelen zal het niet iedereen zijn opgevallen, maar wie er echt oor voor heeft zal hebben gemerkt dat er vanuit de Grote Toren in Breda nieuwe melodieën klinken.


Er is namelijk weer verstoken, wat wil zeggen dat er nieuwe muziekjes zijn gezet op het automatisch speelwerk van de beiaard. Een volle dag werk, want het ging ditmaal om maar liefst 475 met de hand ingeschroefde noten die werden geplaatst door stadsbeiaardier Paul Maassen..
 
 Tot november van dit jaar kunnen verschillende werken op het automatisch carillon worden gehoord, iedere dag van 7.00 uur ‘s ochtends tot 22.45 uur in de avond. Elk heel uur klinkt een bewerking van het slotdeel van de ‘Antwerpse Toccata’ van Bredase componist Daan Manneke, getiteld ‘Ic seg Adieu’. De versteek eindigt in de uurslag; de Nassauklok uit 1695 van maar liefst 3500 kg.

Om kwart over wordt, met een knipoog naar het Breda Jazz Festival, het lied ‘Mood indigo’ van Duke Ellington ten gehore gebracht. Komt de wijzer van de klok op half, dan volgt een eerbetoon aan de Franse componist Claude Debussy omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat hij stierf.

Bekend bij een groter publiek met composities als ‘Clair de Lune’, is ook deze bewerking een beroemd stuk van hem: de langzame wals ‘La plus que lente’. Op 16 augustus organiseert stichting Torenspektakel samen met andere partners in het kader van dit jubileum, een Debussy-route door de binnenstad van Breda.

Naast stadsbeiaardier van Breda is Paul Maassen ook muzikaal leider van diverse musicals. Dit seizoen tourt hij met ‘The Color Purple’ door Nederland. Geïnspireerd door deze muziek klinkt om kwart over telkens een bewerking van een thema uit deze show.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief