Van der Maat bekleedt momenteel de positie van gedeputeerde met de portefeuilles Mobiliteit en Samenwerking.
Van der Maat bekleedt momenteel de positie van gedeputeerde met de portefeuilles Mobiliteit en Samenwerking. Foto: Marc Bolsius

Bredanaar nieuwe lijsttrekker VVD Provinciale Statenverkiezingen

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Christophe van der Maat is woensdag aangesteld door de provinciale tak van de VVD om de partij tijdens de verkiezingsstrijd van 2019 te leiden. Hij is daarmee de enige Bredase lijsttrekker tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.


"Het gaat goed met Brabant", vertelt Van der Maat. “En het is belangrijk dat het zo goed blijft gaan. De verkiezingen in maart zijn daarbij van belang.” Hij kan het zich echter wel voorstellen dat mensen niet meteen warm lopen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat heeft volgens hem te maken met de rol die de provincie heeft. “We zijn een soort middenbestuur, een stille kracht die meebeslist en plannen maakt in de luwte van Europese, landelijke of lokale politiek. Maar zeker niet onbelangrijk. We investeren zo’n miljard euro per jaar in Brabant, dan wil je wel dat de goede keuzes gemaakt worden." En er valt volgens hem echt wel wat te kiezen.

De lange termijn
De provincie waakt vooral over de lange termijn belangen van Brabant. vertelt hij. “Knelpunten op het gebied van mobiliteit en woningbouw aanpakken bijvoorbeeld. Maar ook het tegengaan van criminaliteit zijn zaken waar we de komende jaren vol op moeten inzetten”, meent hij. “Neem bijvoorbeeld de verbreding van de A58 en A67, daar heb ik twee jaar lang hard aan getrokken en het is uiteindelijk gelukt." In 2021gaan voor dat project de eerste schoppen de grond in. 

Belang voor Breda
“De Bredanaar denkt misschien: Goh wat doet die provincie dan voor mij? We hebben natuurlijk onze eigen kerntaken zoals het OV, de provinciale wegen, het stimuleren van de Brabantse economie en de natuur. We financieren veel projecten in Brabant en we verrichten heel veel lobbywerk. Uiteindelijk zie je dat terug in hele concrete resultaten, ook in Breda.” Van der Maat noemt het nieuwe station, de restauratie van ‘Liefdegesticht’, de nieuwe snelfietspaden, het kennisinstituut voor logistiek en het feit dat er geen nieuwe geitenbedrijven bij mogen komen als besluiten waarvoor de provincie mede-verantwoordelijk is. “En die waarschijnlijk zonder de provincie niet van de grond gekomen waren”, legt hij uit. Het blijft volgens hem belangrijk om ook als provincie te investeren in de Bredase economie en de kwaliteit van de stad. “Het CSM-terrein, het doortrekken van de Mark, de bereikbaarheid van de stad, het zijn allemaal projecten waar de provincie mee te maken krijgt.”

Lokaal aanwezig
Zonder al te veel promotie te willen maken, onderstreept Van der Maat dat het belangrijk is dat een ‘bekend’ gezicht of in ieder geval een herkenbaar gezicht uit de omgeving vertegenwoordigd is in de Provinciale Staten in Den Bosch. “Ik sta zelf ook in de file op de A58 en ik ken de lokale problemen die er spelen. Ik heb daar geen dossierkennis voor nodig.” Deze verkiezingen is hij de enige lijsttrekker uit Breda. Of iedere Bredanaar dan massaal aan zijn jasje moet trekken als er problemen zijn? “Haha, dat mag altijd, maar ik hoop bovenal dat mensen weten dat ik daar straks voor hen zit.”