Afbouw van BredaPhoto 2014
Afbouw van BredaPhoto 2014 Foto: Freek de Swart

StadsGalerij mag tot eind 2019 blijven, 'maar toekomstvisie ontbreekt'

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - De StadsGalerij mag in ieder geval tot eind december 2019 openblijven, dat blijkt uit antwoorden die het College van B&W geeft op vragen van de SP. Of de StadsGalerij ergens anders wordt gevestigd, is vooralsnog niet duidelijk. 

Maurice Spapens (SP) stelde in een brief aan het College acht vragen die meer duidelijkheid over de toekomst van de StadsGalerij zouden moeten geven. Het College kon in ieder geval bevestigen dat de galerij tot eind december 2019 openblijft. Voor huurder Lilian Joosen komt het nieuws toch als een verrassing, ondanks dat ze de het historisch pand in bruikleen heeft en de gemeente ieder jaar bekijkt of de huurovereenkomst blijft. "Vlak voor de officiële opening van de nieuwe expositie kreeg ik te horen dat de huurovereenkomst mogelijk wordt opgezegd", vertelt ze. "Dat vond ik een vreemd moment." Ook voor haar heerst er onzekerheid. "De gemeente neemt steeds maar geen concrete beslissingen over de toekomst van de StadsGalerij."

Alternatief
"Breda heeft nauwelijks expositiemogelijkheden, StadsGalerij voorziet, voorzag, in een behoefte. Gaat u StadsGalerij helpen een andere locatie te vinden mocht zij niet terug kunnen of mogen keren na uitwerking van eventuele ontwikkelingen?", stelt Spapens in zijn brief. Het College laat in het antwoord weten dat er nog gezocht moet worden naar de nieuwe vorm van de StadsGalerij en of daar ruimte voor is in de nieuwe herontwikkelingsplannen. 

Behoud van de binnenstad
Volgens Joosen speelt er nog iets belangrijks. "Het behoud van een plek voor moderne kunst in de binnenstad is één, echter zie ik een leegloop in de binnenstad van Breda ontstaan. De gemeente focust zich tegenwoordig alleen maar op de Belcrum en het station." Volgens haar leuk voor de toerist of reiziger die uit de trein stapt. "Maar die heeft niet zo snel iets met de Belcrum, die gaat toch naar het centrum."

Al met al hoopt ze daarom Bredanaars te mobiliseren, te laten zien dat het toch kan: Een plek voor moderne kunst in de binnenstad. "En laat dat centrum niet leeglopen", zegt ze stellig.

Tipi's bij de Stadsgalerij tijdens de Vredesweek Breda in 2017