Een menselijk regenboogpad als voorloper op het geschilderde pad dat er later deze week ligt.
Een menselijk regenboogpad als voorloper op het geschilderde pad dat er later deze week ligt. Foto: Wijnand Nijs

Menselijk regenboogpad als teken van diversiteit

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Terwijl de vogels kwetteren, de kippen scharrelen en kakelen, vormt een groep vroege vogels een menselijk regenboogpad in het Valkenberg. Het zijn lokale politici van allerlei pluimage én de initiatiefnemers van dit regenboogpad, dat woensdag daadwerkelijk meterslang op het wegdek wordt gespoten.

Wethouder Miriam Haagh sprak van een pad waar heel Breda samenkomt. “Waar kinderen heerlijk spelen, waar studenten studeren, of een roes uitslapen en waar de oudere Bredanaars lopen. Een plek waar iedereen welkom is.”

Dat het regenboogpad in het Valkenberg komt te liggen is een gevolg van de keuze voor veiligheid. Een normaal zebrapad vervangen door een regenboogpad is te gevaarlijk en verwarrend, stelde het college eerder al vast. “Breda is niet alleen een regenbooggemeente op papier, maar laat ook zien dat het mooiste en drukste puntje van de stad voor iedereen is.”

Eline Kouwenberg, woordvoerster van Bo, een organisatie die zich inzet voor diversiteit, verwees ook naar het park. “Wij zien het park als het kloppende hart van Breda. De laan waar we hier nu op staan is de verbinding van het station, waar dagelijks honderden mensen Breda in komen, en het centrum van Breda. Het episch centrum van de cultuur van Breda. Deze laan zien we als de levensader van deze stad.”

De regenboogvlag vertegenwoordigt iedereen van de LHBTI+-gemeenschap, stelde Kouwenberg. “Maar deze vlag vertegenwoordigt iedereen en is het symbool van diversiteit en inclusiviteit.”  

“We hopen dat dit pad positieve effecten zal hebben”, stelde Kouwenberg in haar toelichting. “Dat het misschien gesprekken zal starten, bijvoorbeeld tijdens Palm Parkies of dat het bij zal leren aan de toekomst, als kinderen op deze plek gaan dansen en aan hun papa en mama gaan vragen wat dit is.”

En vervolgens stonden alle politici en vertegenwoordigers van onder meer Radar, CJG, COC, Bo, gemeente Breda in een rij om op die manier het regenboogpad vast te vormen. Woensdag ligt het er echt.

Een menselijk regenboogpad als voorloper op het geschilderde pad dat er later deze week ligt.