Het gras op de oevers van de regenrivier de Mark snakt naar regen.
Het gras op de oevers van de regenrivier de Mark snakt naar regen. Foto: Nico Koevoets.

Breda op weg naar record lange droogteperiode: nu al 32 dagen

Door: Nico Koevoets Weer

Weersverwachting voor woensdag 4 juli 2018 

Algemene luchtdrukverdeling
De luchtdruk is hoog over de Noordzee. Buienstoringen zijn actief boven het vasteland van Europa. Behalve wat wolkenvelden dringen ze niet door tot West-Brabant.

Weersverwachting voor woensdag 4 juli
De droogteperiode duurt voort. Een droogteperiode is aaneengesloten reeks van minimaal 20 dagen zonder een druppel neerslag. De droogte duurt nu in Breda al 32 dagen. Na 2 juni is er geen neerslag meer gevallen. Juni was recorddroog met 3 mm regen. De langste droogteperiode is nog niet zo lang geleden. Van 31 maart tot en met 5 mei 2007 viel er in Breda geen druppel regen, dat waren 36 dagen. De hele aprilmaand bleef het toen droog. De kans dat dit record volgende week sneuvelt is realistisch. Ook vandaag wordt droog weer verwacht. Er drijven vandaag nu en dan wel onweerachtige wolken over, maar eventuele buien blijven net buiten de regio. De zon schijnt opnieuw de hele dag en de verdamping is fors. Er staat een zwak noordoostenwindje van 1 of 2 Beaufort. Maximumtemperaturen rond 28 tot 29 graden.

Het weer voor de volgende dagen
Donderdag zijn er af en toe wolkenvelden, maar de zon overheerst. Bij een zwakke noordenwind blijft het droog. Het wordt met 26 graden iets minder warm. Op vrijdag draait de wind tijdelijk naar het noordwesten. Het blijft droog en zonnig met 25 graden. Zaterdag weinig verandering. Er is zon, wat wolken en droog. Zwakke noordoostenwind staat er en het kwik loopt opnieuw iets op naar 27 graden.

Zo was het weer gisteren
Maximumtemperatuur    29,7 graden
Minimumtemperatuur     12,3 graden 
Neerslag                         droog

Weersverwachting opgesteld woensdag 4 juli 2018 om 11:00 uur