De berm van de Westerhagelaan is op meerdere plaatsen veranderd in een afvalberg.
De berm van de Westerhagelaan is op meerdere plaatsen veranderd in een afvalberg. Foto: Wijnand Nijs
fotoalbum

Zwerfafval groeiend probleem in Breda: 900 ton per jaar

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Breda ziet een groei van zwerfafval in de stad, ondanks de extra inspanningen van schoonmaakploegen. Exacte cijfers heeft de gemeente niet, maar volgens wethouder Greetje Bos haalt de stad jaarlijks zo’n 900 ton aan zwerfvuil op.

Het opruimen van het zwerfvuil kost de stad, en dus de inwoners, zo’n vier ton per jaar. Dat zijn kosten die gemaakt worden voor het handmatig ruimen van zwerfvuil, de stort- en transportkosten en het opruimen van de hoofdwegen. “Dit gaat alleen om het zwerfvuil, niet over de zakken die op straat gezet worden of illegale stort.”

Geen verklaring
Bos heeft geen verklaring voor het toegenomen zwerfvuil. De wethouder vermoedt dat een deel ook gedrag is. “Misschien is de gedachte: ‘de gemeente ruimt het wel op’. We weten het niet”, laat ze weten via de woordvoerder. “Maar het is wel een probleem waar we aandacht voor hebben. De oplossing ervoor hebben we in die zin niet, ook omdat toegenomen inzet van opruimers nog niet tot vermindering van het zwerfafval heeft geleid.”

Breda doet volgens haar meer moeite om de stad schoon te houden dan eerder. “Zo hebben we sinds vorig jaar een ploeg van zeven man van Atea die het hele jaar rond handmatig zwerfvuil ruimt.” Daarnaast worden vier keer per jaar de 70 en 50 km hoofdwegen handmatig gereinigd in verband met zwerfvuil. “En dan zijn er nog onze mensen die dagdagelijks bezig zijn met het leegmaken van de afvalbakken en het zwerfvuil rondom op te ruimen, totaal acht man.”

Niet iedereen gooit zomaar alles op straat, weet ook de wethouder. Een deel van de inwoners ruimt  zwerfvuil ruimen vanuit burgerparticipatie en het project Opgeruimd Breda, zo onderstreept ze.


Haagweg

Eerder deze week leken Haagweg en de Weerijssingel op sommige plaatsen op een openbare vuilstort. Deels zwerfafval, maar ook deels vuilnis dat op straat was gezet. Deze wegen worden elke week op vrijdag schoongemaakt, aldus de wethouder. Volgens ondernemer Dick Zonneveld van Campie zou een deel van het probleem daar kunnen worden opgelost door scherper te zijn met afvalruimen rond de zaterdagmarkt. “Maak een van de marktlui bij toerbeurt verantwoordelijk voor het schoon achterlaten van het plein en geef die als beloning zijn standplaats voor niks. Nu wordt het pas schoongemaakt als het door de wijk is gewaaid.”

Esther Ruiten is op verschillende plaatsen in de stad actief als afvalcoach. Zij ziet wel een oplossing in positief belonen. “Er bestaan afvalbakken waar je tien minuten gratis wifi krijgt als je er iets in gooit. Dat kan helpen op hangplekken.”

Vuilnisberm Westerhagelaan

Het probleem speelt niet alleen in het centrum. Wie bijvoorbeeld over de Westerhagelaan rijdt tussen de rondweg en het tankstation net voorbij station Breda Prinsenbeek, treft daar een ware afvalberg. Blikjes, hamburgerdoosjes, drinkbekers, wikkels, servetjes, maar zelfs ook lege verfblikken. Over een afstand van zo’n vijftig meter ter hoogte van het tankstation is er geen meter zonder meerdere afvalresten, zoals ook te zien is op onderstaande beelden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Rondslingerend huisvuil op de Haagweg.
De berm van de Westerhagelaan is op meerdere plaatsen veranderd in een afvalberg.
Rondslingerend huisvuil op de Haagweg.
De berm van de Westerhagelaan is op meerdere plaatsen veranderd in een afvalberg.