De ijsbaan op de Grote Markt tijdens Winterland 2017.
De ijsbaan op de Grote Markt tijdens Winterland 2017. Foto: Wijnand Nijs

Verhalen vertellende kerstboom tijdens ‘Betoverend Breda’

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Een verhalen vertellende kerstboom en een ijsbaan op de Grote Markt. Dat zijn twee van de ingrediënten van het nieuwe winterevenement  ‘Betoverend Breda’. Het is de opvolger van Winterland Breda, dat de afgelopen twee jaar in het Bredase centrum werd georganiseerd.

Betoverend Breda duurt van 14 december tot en met 6 januari. De organisatie is dit keer in handen van Citymarketing, dat dit samen wil doen met de ondernemers in de binnenstad. “Samen maken we van december een maand waarin we de stad betoveren, de trots van onze bewoners aanwakkeren en onze bezoekers verrassen met een spraakmakend evenement”, kondigt de organisatie aan.

Vanaf 14 december staat Breda helemaal in het teken van de feestdagen. het is de bedoeling dat het centrum en de route door het Valkenberg feeëriek verlicht worden. Ook lopen er sprookjesachtige figuren en is er levende muziek. De ijsbaan op de Grote Markt komt in een herbergachtige omgeving. Daar is ook een kerstmarkt en de sprekende kerstboom, vol met lampjes en lantaarns en een deurtje.

Het deurtje is voor Careltje, die  al eeuwen in de gewelven onder de Grote Markt woont, aldus de aankondiging. “Dit mysterieuze jongetje kent alle Bredase verhalen en schandalen, weet alles over de historie van de panden, de branden, bezettingen en familieruzies. En… hij popelt om daarover te vertellen.” Zijn verhalen klinken daarom iedere middag over de Grote Markt.

Het programma moet de komende maanden groeien. De organisatie heeft een ‘menukaart’ samengesteld met allerhande ideeën, van een sneeuwballenbak tot een ijssculpturenweekend en van schaatsshows tot een lelijke kersttruiendag.