Afbeelding
fotoalbum

Feestelijke stadsdag voor nieuwe eerstejaars

Cultuur

BREDA -  Op een muurtje in het Valkenberg zit een groepje studenten. Het zijn kersverse NHTV-studenten die zitten te wachten voor een activiteit. “Het is wel een heftige week, vooral het slaaptekort is erg zwaar”, vertelt een van hen. “We hadden gisteren kroegentocht dus ik hou mijn zonnebril liever op.”

Ward van Zanten, 5e jaars student vrijetijdsmanagement aan NHTV, helpt mee met het organiseren. “Veel ouderejaars komen tijdens deze introductiedag langs omdat het zo gezellig is. Binnen een uur komt iedereen in dezelfde sfeer. Dan gaat iedereen helemaal los en maakt het niet uit wat je doet. Dat is zo leuk, iedereen heeft het naar zijn zin.”

Het is de stadsdag van de introductie, maar al de hele week lopen er groepen eerstejaars door de stad, want de scholen zijn weer begonnen. Tijdens deze stadsdag trekken Avans en NHTV gezamenlijk op.

Dat is goed te zien in het Valkenberg. Het park is aan het eind van de ochtend volgestroomd met eerstejaars van beide hbo’s. Op het Kasteelplein staat een grote groep studenten achter trommels. Ze volgen een workshop. Het getrommel galmt door het hele park. In het park werkt een andere groep zich in het zweet om van bamboestokken een constructie te maken. Het is een beetje onduidelijk wat het moet worden, maar dat de vlag van de groep erop moet is wel duidelijk.

Avans en NHTV - vanaf zaterdag officieel Breda University of Applied Sciences - bieden ook onderdak aan studenten vanuit de hele wereld. Vandaar dat ook zij betrokken worden bij de introductie-activiteiten. “Op maandag was er voor de internationale studenten een praktische ‘arrival day’”, vertelt Johan Oudijk van NHTV. Vanaf dinsdag is het introductiekamp begonnen voor alle studenten. “Dinsdag was er sportdag en ‘s avonds een kroegentocht. Vandaag staan er activiteiten in en rond het stadspark gepland.”

Twee eerstejaars van Avans staan in het park te wachten op het startsein voor het vertrek naar het Chassé theater. De schoolbanken hebben ze ook al even mogen uitproberen, vertellen ze. “We moesten al colleges volgen op school om kennis te maken. Maar gelukkig hebben we ook al veel van de stad gezien.”

In het Chassé Theater is na de lunch in het park een voorstelling voor de studenten. ‘s Avonds verhuizen de studenten naar het Breepark, daar wordt het HBO Intro Festival gehouden. De toegang is gratis en alleen voor studenten van NHTV en Avans.

De Bredase dj groep ‘De Rubberen Schuimboten’ gaan er een feest van maken op ‘Het Grote Studentenfeest Stage’. ‘Ad Vies’ is daar de gastheer geeft de studenten het beste advies om een leven lang student te blijven. Op de mainstage zorgen onder andere de Bredase Josh Alvaro, dj Sherman Sixto en Rave van Fortuin voor een feestelijke afsluiting van de introductiedagen.

Maandag begint de gewone schoolweek. “Maandag moeten de studenten fris en fruitig in de schoolbanken zitten, ik ben benieuwd of dat gaat lukken na zo’n drukke feestweek”, zegt Johan Oudijk lachend.


 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding