Afbeelding
Foto: stadsfotograaf

NK Striptekenen keert terug op Stripfestival Breda

Cultuur

BREDA - Wie gaat er met de titel ‘Kampioen Striptekenen 2018’ vandoor? Dat wordt duidelijk tijdens de live battle van het NK Striptekenen tijdens het Stripfestival in Breda eind deze maand.

In de live battle gaan kinderen tussen de 9 en 17 jaar met elkaar de strijd aan. De deelnemers aan deze tekenstrijd worden gekozen uit online inzendingen. “Uit de inzendingen kiest de jury uit de verschillende leeftijdscategorieën de striptekenaars uit die mogen battelen voor de winst”, legt organisator Willem-Jan van Strien uit. “Tijdens die live battle moeten de finalisten ter plekke een strip tekenen die te maken heeft met het thema ‘Spionnen’. Ze hebben drie uur de tijd om met hun eigen tekenspullen een strip te maken van maximaal vier A4’tjes.”

Beoordeling

De jury, onder leiding van Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer, beoordeelt de strips. “De tekenstijl van de strip is een belangrijk onderdeel”, vertelt de organisator. “Waar ze op letten is of de poppetjes er op elk plaatje hetzelfde uitzien bijvoorbeeld.”

Maar dat is niet het enige waar de jury op beoordeelt. “Ze kijken ook naar de opbouw van het verhaal. Dat het een begin, midden en einde heeft en dat het verhaal een beetje lekker loopt”, legt de organisator uit. “Uiteindelijk moet er een goede balans zitten tussen de beide onderdelen. Een flinterdun verhaal met prachtige tekeningen zal niet winnen, want het moet allebei goed zijn.”

Prijzen

De winnaars krijgen naast de NK stripteken trofee een heleboel prijzen: een stripboekenpakket ter waarde van 500 euro, een jaarabonnement op Eppo Stripblad en je eigen strip gepubliceerd in hetzelfde stripblad. De andere finalisten gaan niet met lege handen naar huis, zij krijgen een stripboekenpakket ter waarde van 50 euro.

Jeugd

Het NK Striptekenen wordt gehouden om meer aandacht voor strips te krijgen onder de jeugd. “Strips worden vooral door mannen van middelbare leeftijd gelezen” vertelt Van Strien. “We hopen dat door dit NK meer jonge mensen strips gaan lezen. En wie weet zitten er talenten tussen die wat kunnen betekenen in het wereldje van het striptekenen.”

Kinderen tussen de 9 en 17 jaar oud kunnen tot en met 20 september hun zelfgemaakte strip inleveren via de site. De finale is op 29 september tijdens het Stripfestival. Het festival wordt gehouden op 29 en 30 september in het Chassé Theater.