Fout geparkeerde fietsen in de St. Annastraat
Fout geparkeerde fietsen in de St. Annastraat Foto: Wijnand Nijs

Tarief ‘terugkopen’ verwijderde fiets blijft 25 euro

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Als je fiets uit de Bredase binnenstad is verwijderd door handhaving, dan blijft het tarief om het weer ‘terug te kopen’ bij het Fietsdepot 25 euro. Dat meldt het college in antwoorden op schriftelijke vragen van D66 en PvdA.

In gezamenlijke vragen maakten beide partijen duidelijk bevreesd te zijn voor grote ruimacties. Die vrees is niet terecht, meldt het college. “De intentie van het college is om in de geest van de verordening te handhaven en zo min mogelijk fietsen te ruimen. Prioriteit in de binnenstad ligt op het verwijderen van fietsen die de toegang belemmeren voor hulpdiensten en die kriskras door de stad staan tegen gevels, etalages en hekken. In dat kader ziet het college dan ook geen aanleiding om het bedrag van 25 euro te verlagen.”

Aanleiding voor het verscherpte beleid is een incident vorig jaar. Toen konden hulpdiensten in de Lange Brugstraat amper bij een brand konden komen. “Daarnaast ontvangt de gemeente steeds meer klachten van ondernemers en bewoners. Het incident uit 2017 laat zien hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de regels houden: zet fietsen in de stallingen of tussen de nietjes.”

Fractievoorzitters Arjen van Drunen (PvdA) en Tim van het Hof (D66) wilden verder weten wat voor maatregelen genomen worden om bezoek aan de binnenstad met de fiets te stimuleren. Daaruit blijkt dat de Haagdijk een fietsstraat wordt, zoals de Boschstraat. En worden er intelligente verkeerslichten op de Lunetstraat geplaatst om de fietser te informeren wanneer het verkeerslicht groen wordt. Ook komt er een  verbetering van de fietsverbinding Centrum - Haagse Beemden.