Bouwplaats Breda Vooruit
Bouwplaats Breda Vooruit Foto: Niels Paans

Ontwikkelaars krijgen brandbrief college: ‘Kom op met die hijskranen’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Ontwikkelaars die de afgelopen jaren vergunningen hebben gekregen voor bouwplannen, maar nog niet aan het bouwen zijn gegaan, kunnen een brief verwachten van de gemeente. Het gaat om totaal plannen voor zo’n duizend woningen.

In die brief wordt er op aangedrongen dat begonnen wordt met de bouw. Dat maakten wethouders Daan Quaars (VVD, wonen) en Paul de Beer (D66, ruimtelijke ordening) duidelijk tijdens de presentatie voor de begroting voor 2019. Het is een van de manieren waarop het college de aangekondigde bouw van zesduizend woningen voor de komende vier jaar wil realiseren.

Hijskranen

“Kom maar op met die hijskranen, is de boodschap”, geeft De Beer aan. De brief is een eerste stap. “Een aantal bouwers zal zich aangesproken voelen en een gesprek willen met de wethouders, van een handvol wordt wellicht duidelijk dat ze de komende tien jaar nog niet gaan bouwen. Dan gaan we kijken wat een volgende stap is.” Die volgende stap kan zijn het intrekken van de bouwvergunning.

In totaal zit ongeveer de helft van de geplande 6000 woningen al in de plannen. Om ook de rest mogelijk te maken kijkt Breda kritisch naar de procedures, aldus De Beer. “Naar het interne getreuzel, maar ook naar ruimtelijke procedures.”

Burgemeester Paul Depla vult aan: “Het gaat niet alleen om vertraging aan onze kant, het gaat ook om de plannen. We bouwen niet voor het komende jaar, maar voor de komende 150 jaar”, verwijst hij naar door sommige ontwikkelaars als stroperig omschreven Bredase welstand.

Grondaankopen

Breda heeft in de begroting vijf miljoen gereserveerd voor grondaankopen. “Dat is om kansen te pakken”, geeft Quaars aan. “Bijvoorbeeld als het gaat om een strook grond bij een bedrijventerrein.” Het is geen voorbode van uitbreidingsplannen waarbij hele wijken in het buitengebied gebouwd worden. “We gaat nog steeds uit van de compacte stad, met organische groei.”