De herdenking van de bevrijding van Breda in 2016.
De herdenking van de bevrijding van Breda in 2016. Foto: Vinnie de Laat

Laatst levende bevrijder van Breda bij herdenking

Algemeen

BREDA - 74 jaar geleden op 29 oktober werd Breda bevrijd door de eerste Poolse pantserdivisie. Dit weekend wordt de bevrijding op verschillende plekken in Breda herdacht.

Door Michel Claessens

“Dit is een stukje van onze vrijheid”, vertelt Ad Figiel de secretaris van stichting ‘Herdenking bevrijding Breda’ die dit weekend organiseert. Voor Figiel is dit weekend ook het vieren van zijn afkomst. Hij en veel van de andere bestuursleden van de stichting zijn van Poolse afkomst. De vader van Fiegel is ook de laatst levende bevrijder van destijds. De 93-jarige veteraan is ook dit weekend aanwezig.

Parademars
De aanvang zaterdag is om 10:30 uur met een herdenking bij het Poolse Ereveld in Oosterhout. Hierop volgt een parademars vanuit de KMA naar de Grote Markt waar het Pools militair orkest om 15.15 uur optreedt. Later op de dag zijn er nog verschillende evenementen en op zondag is er een herdenkingsdienst in de Sint Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg. De tweedaagse herdenking wordt afgesloten om 12:45 uur bij het Ereveld Ettensebaan.

Volgend jaar voor het 75-jarige jubileum en wordt er extra groot uitgepakt. Hoewel er nog niets concreets is, geeft Fiegel aan dat de Poolse ambassade en de provincie  meewerken aan het organiseren de herdenking. “De ambassadeur heeft aangegeven de scholen en kinderen erbij te betrekken”, vertelt hij, “Het is belangrijk dat kinderen leren waar hun vrijheid vandaan komt.”

Programma

Voor meer informatie over de stichting en het volledige programma, kijk op: www.herdenkingbevrijdingbreda.nl.