Afbeelding
Foto: Wijnand Nijs

Sfeerverlichting binnenstad donderdag per app ‘aangezet’

Economie

BREDA - Het wordt kouder en al eerder donker: tijd voor sfeerverlichting in de binnenstad. Morgen drukken burgemeester Paul Depla en nachtburgemeester Ralph Behouden de verlichting officieel aan en is de binnenstad weer voorzien van sfeerverlichting in donkere tijden. En dat gebeurt via een simpele knop op een app.

“Met de app kunnen we overal tegelijk de verlichting aanzetten”, vertelt Gaston Creemers namens Stichting Ondernemersfonds Breda (SOFB). Voorheen ging het aanzetten van de sfeerverlichting nog weleens mis. Zeker wanneer de verlichting op wisselende tijd aan- of uitgeschakeld moest worden. Samen met Lichtleverancier Cremerson kunnen Koert Vermeulen en Creemers voortaan de lampjes aanzetten. “En ik hoop dat alles werkt!”, grapt Creemers.

Problemen voorkomen
De app biedt ook een oplossing voor een vervelend probleem. Wanneer de voorgaande jaren namelijk het licht uitviel of het niet deed, moest iemand naar de gemeentelijke meterkast om het licht handmatig te herstellen. “Voorheen kregen we pas een storingsmelding als een winkelier dit signaleerde. Dankzij de app zien we dit al veel eerder en kunnen we meteen actie ondernemen”, legt Creemers uit. “Met de app kan nu bovendien alle verlichting tegelijk worden aangezet en is het mogelijk om de verlichting in iedere straat afzonderlijk aan- of uit te schakelen”, vertelt Creemers. Bij de testen verliep het volgens hem in ieder geval alles vlekkeloos.

Feestelijk moment
Morgen doen alle winkeliers het licht uit, zodat de sfeerverlichting goed opvalt. De burgemeester en nachtburgemeester houden eerst een korte toespraak voordat ze de sfeerverlichting om 19.00 uur ‘aandrukken’. De avond wordt afgesloten met een borreltje bij Café Oma. De band Huysluy zorgt voor de muzikale ondersteuning.