Jack Doomernik neemt het duurzame pakketje in ontvangst in het bijzijn van de ouderwetse postbezorgers
Jack Doomernik neemt het duurzame pakketje in ontvangst in het bijzijn van de ouderwetse postbezorgers Foto: Casper van Aggelen

Jaren 70-postbezorgers leveren eerste duurzaam pakket af

Algemeen


BREDA - De zakelijke post wordt voortaan duurzaam bezorgd in Breda. Vier elektrische bakfietsen vervangen de bestelbusjes die voorheen ingezet werden. PostNL maakt daarmee 360 uitstootvrije kilometers per dag. In 2025 wil PostNL niet alleen de zakelijke post, maar ook alle andere post in de binnenstad uitstootvrij bezorgen. Vandaag werd symbolisch het eerste duurzame pakketje bezorgd.

Een moderne postbezorger op de elektrische bakfiets werd vergezeld door vier ‘ouderwetse’ postbezorgers; acteurs, verkleed als jaren 70-postbezorgers met de iconische postelastieken aan het stuur. “We willen op deze ludieke manier laten zien dat de fiets al zo’n 200 jaar een traditioneel en oer-Hollands onderdeel is van de PostNL identiteit”, vertelt Monique Nijhuis van PostNL. De stoet postbezorgers trok onderweg veel bekijks.
 

Duurzaamheid
Ontvanger van het pakketje was Jack Doomernik, Lector Smart Energy op Avans Hogeschool Breda. Hij is samen met de studenten van Avans bezig met innovatieve en duurzame projecten. Omdat duurzaamheid zo belangrijk is voor PostNL, hebben ze hem gekozen als afzender. “Het is noodzakelijk om over te schakelen naar meer duurzame vormen van vervoer om de forse CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Doomernik.

Stint
PostNL maakte in het kader van de duurzaamheid ook gebruik van Stints. Maar sinds het ongeluk met een Stint in Oss is zijn die verboden op de openbare weg. Volgens de woordvoerder van PostNL zijn er daardoor geen problemen opgetreden bij PostNL. “We hebben alles kunnen opvangen met onder andere reservefietsen.”