Een buurtbewoner bij een van de masten.
Een buurtbewoner bij een van de masten. Foto: Guus Arnouts

150 kV-kabels uiterlijk 2022 ondergronds

Door: Wijnand Nijs Algemeen

HAAGSE BEEMDEN - De 150 kV-kabels liggen in de Haagse Beemden en Wisselaar uiterlijk 2022 deels onder de grond. Dat werd duidelijk tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst over de verkabeling van de hoogspanningsleidingen.

De gemeente gaat de komende periode in gesprek met omwonenden over de invulling van de groenstroken die nu onder de masten liggen. “Ik denk dat het voor de hand liggend is dat je daar een sportieve groene zone van maakt”, filosofeerde wethouder Paul de Beer tijdens de bijeenkomst in ‘t Kraaienest. Die zou de landgoederenzone moeten verbinden met de gebieden buiten de Haagse Beemden. “Sommige plekken zijn slecht toegankelijk, daarvan zou je kunnen zeggen, daar maak je nu een doorlopende verbinding van.” Bebouwen ligt niet in de lijn. “Dat zal technisch ook moeilijk zijn, verwacht ik.”


Ideaal scenario
De planning gaat uit van een ideaal scenario, geeft De Beer aan. “Het vooronderzoek is al gedaan. Het kan nog afhangen van de planning van TenneT, want zij hebben best wel wat verkabelingsprojecten lopen. Of misschien treffen we iets heel bijzonders aan onder de grond. Het geld is geregeld, de opdracht is gegeven.”

Wijkraadvoorzitter Ad Brekoo is ‘ontzettend blij’ met de verkabeling. “We zijn er als wijkraad ontzettend lang mee bezig geweest. Elk jaar kwam het wel een keer aan de orde. We hebben er flink druk op gezet, maar het is gelukt nu. Daar zijn we blij om.”

Brekoo hoort positieve geluiden. Vragen zijn er nog wel. Over hoe diep de kabels komen - 1,5 tot 10 meter onder de grond - en over de telefoonantennes. “Waar gaan die naar toe? Die gaan net zo goed weg als die mast, maar die zullen elders een plekje moeten vinden”, geert hij aan. “Op de masten die blijven staan aan beide kanten, staan geen GSM-antennes. Daar zouden ze wellicht kunnen.” Een besluit daarover is nog niet genomen.

3,5 miljoen
Breda betaalt vanwege de pilotstatus van het project maximaal 3,25 miljoen mee. De investering voor Tennet is naar verwachting 20 tot 25 miljoen. Het ondergronds brengen van de 150 kV-leidingen maakt deel uit van het onderzoek van het Rijk naar het uitbreiden van het netwerk van hoogspanningsverbindingen in Zuidwest-Nederland.

Vanwege deze nieuwe 380 kV-verbinding van Borssele naar Tilburg blijft een 150 kV-verbinding noodzakelijk voor stroomvoorziening in Breda en Etten-Leur. Omdat deze verbinding noodzakelijk blijft, heeft de gemeente Breda  de pilotstatus verkregen voor het verkabelen van deze hoogspanningsverbinding door de wijken Haagse Beemden en Wisselaar.