Biertje?
Biertje? Foto: Stadsfotograaf Breda

Biertje met carnaval gaat 2,60 euro kosten

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - De leutpenning die ieder jaar in het Kielegatse carnaval gehanteerd wordt, gaat dit jaar 2,60 euro per stuk kosten. Dat is tien cent meer dan in 2018 en 2017.

"De brouwerijen hebben de afgelopen twee jaar de prijzen verhoogd met zo'n 6 procent, dan ontkom je bijna niet aan deze prijsverhoging voor de penning", reageert penningmeester Ton Overeem van de stichting ter Bevordering van het Bredase Carnaval (BBC). "Tapbier wordt voor een vreselijk hoge prijs verkocht aan de horeca. Daarom vind ik de verhoging van tien cent voor de penning eigenlijk nog meevallen. En vergeet niet dat je buiten carnaval om nu voor een biertje van 25 centiliter in de kroeg ook gewoon 2,70 of 2,80 euro betaalt. Alleen krijg je het dan in een glas en met carnaval vanwege de veiligheid in een plastic bekertje."

Op een enkele horeca-ondernemer na, die graag de prijs nog wat hoger gezien had, kunnen alle deelnemers van de leutpenning in de Bredase binnenstad leven met 2,60 euro, laat Overeem weten. "Leuk om te melden overigens is dat de Spinola met zijn nieuwe eigenaar dit keer ook mee gaat doen."

De leutpenningen dienen niet alleen als betaalmiddel voor bier of andere drank, maar bijvoorbeeld ook voor friet en broodjes. Volgens de penningmeester gaat de echte carnavalsvierder de verhoging van tien cent voor de penning niet uit de weg. "Dan hebben we het wel over de mensen die heel het jaar naar het carnavalsfeest uit kijken. En nogmaals, feitelijk is dat pilsje voor hen niet duurder dan op andere dagen in het jaar."

Dat blijkt ook uit een steekproef onder de volgers van BredaVandaag op Instagram. Tachtig procent van de deelnemers aan deze poll zegt niet minder te gaan carnavallen vanwege de prijs van een pilsje. Wel zegt iets meer dan helft thuis een extra drankje te drinken voordat hij of zij de stad in gaat voor het leutfeest. Zelf je stem uitbrengen? Ga naar de Instagram story van BredaVandaag