De Mariakerk in de jaren 60.
De Mariakerk in de jaren 60. Foto: Stadsarchief Breda

Toekomst voor Mariakerk door overgang naar Poolse Parochie

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Het parochiebestuur van de Parochie van de Heilige Familie voert overleg met het parochiebestuur van de Poolse St. Maxiliaan Kolbeparochie over de overname van de Mariakerk. De Poolse parochie krijgt ook de beschikking over de pastorie aan het Mariaplein.

De partijen hebben afgesproken dat de kerk voor de Parochie van de H. Familie beschikbaar blijft voor de wekelijkse viering op zaterdagavond, uitvaarten en een klein secretarieel steunpunt.

“Door deze overname heeft de Mariakerk toekomst”, aldus het parochiebestuur van de Parochie van de Heilige Familie. “Deze was onzeker door het teruglopend kerkbezoek, minder inkomsten en stijgende kosten met betrekking tot onderhoud, energie en verzekering. Sluiting op termijn behoorde tot de mogelijkheden.” Ook voor de leegstaande pastorie zocht het bestuur een nieuwe bestemming.

Bloeiende parochie
St. Maxiliaan Kolbeparochie is een bloeiende parochie. Gemiddeld 300 parochianen bezoeken de wekelijkse viering op zondag die nu in St. Laurentiuskerk in het Ginneken wordt gehouden. Vanwege het groeiend aantal parochianen heeft de Poolse parochie behoefte aan meer ruimte en de huisvesting van hun pastoor Klim. “De Mariakerk en de pastorie kunnen daarin voorzien”, geeft het parochiebestuur van de Heilige familie aan.

De Poolse parochie maakt deel uit van het bisdom Breda en werd op 1 november 2009 opgericht door bisschop Van Den Hende. De parochie van de Heilige Familie omvat de voormalige parochies van Bavel, Ulvenhout en Breda-Zuid. De parochie beheert vier kerken en twee kapellen.