Station Breda vanuit Gerechtsgebouw
Station Breda vanuit Gerechtsgebouw Foto: Wijnand Nijs

Elke tien minuten intercity van Breda naar acht grote Nederlandse steden

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Staatssecretaris van infrastructuur, Stientje van Veldhoven heeft woensdag in haar Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040 het plan gezet dat er in 2040 elke tien minuten een trein moet rijden tussen negen grote Nederlandse steden.

In het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040 staan voorstellen om het ov over twintig jaar beter te laten aansluiten op de reizigersvraag. Daarin wordt ook rekening gehouden met de verwachting dat in 2040 het aantal treinreizigers 30 tot 40 procent hoger ligt dan nu. De bedoeling is dat door het stimuleren van de groenere trein de CO2-uitstaat van auto's vermindert.

Volgens de staatsecretaris is de oplossing dat er een soort metro-achtigeverbinding moet komen tussen Breda, Eindhoven, Arnhem-Nijmegen, Zwolle en de vier grote steden in de Randstad. Tussen deze steden moet iedere tien minuten een intercity rijden. Tussen Eindhoven en de hoofdstad rijdt momenteel al elke 10 minuten een intercity. Daarnaast wil de staatsecretaris de treinverbindingen met Berlijn, Brussel, Parijs en Londen verbeteren.

Woensdag heeft staatssecretaris Van Veldhoven haar Toekomstbeeld Openbaar Vervoer naar de Tweede Kamer gestuurd.