Elisah Pals begon met Zero Waste Nederland. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Elisah Pals begon met Zero Waste Nederland. FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Elisah Pals begon Zero Waste Nederland: Stap voor stap leven zonder afval

Door: Joyce van Zijl Algemeen

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haar levenshouding en gedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. Maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Vandaag: Elisah Pals.

BREDA - Elisah Pals realiseerde zich een aantal jaren geleden dat we niet aan het eind van de afvalstroom naar oplossingen moeten zoeken, maar aan het begin. Zij deed dit stapje voor stapje, vanuit de vraag wat zij als individu zelf kon doen. Inmiddels inspireert zij velen om dit ook te doen door haar positieve houding, optimisme en energie.

Een aantal jaren geleden kreeg ze een flinke schok te verwerken. Ze bleek drager van het borstkankergen te zijn, met een grote kans om deze ziekte te krijgen. Ze besloot vrijwel meteen om allemaal dingen te gaan doen waar ze eigenlijk bang voor was. “Het gaf een machtig gevoel om juist die dingen te doen, het heeft me sterker gemaakt. Daarnaast ging ik uitzoeken hoe ik mijzelf de beste kansen kon geven en voeding bleek heel belangrijk. Ik schrok er echt van, wat een rotzooi wordt er in eten gestopt. Ik ging vers koken, kocht groente op de markt en nam mijn eigen tassen en zakjes mee. Ik werd niet alleen gezonder, maar merkte ook dat mijn afvalbak veel minder snel vol raakte. Terwijl ik dacht dat ik al milieuvriendelijk bezig was door goed te recyclen.”

Plastic soep
“Ik ben niet per se tegen plastic, maar wel tegen eenmalig gebruik van materialen en verspilling, ofwel onze wegwerpmaatschappij. Ik neem zelf zakjes en potten mee, bijvoorbeeld een broodzak naar de bakker, een potje naar de koffiezaak. Veel van die ondernemers waarderen dat ik dat doe. Ik ben ook veel minder gaan kopen en let op de duurzaamheid van wat ik wel aanschaf. Stap voor stap bande ik het afval uit mijn leven. Na een reis naar Colombia, waar het strand en de zee helemaal vol lagen met plastic vond ik dat ik dit ook uit moest gaan dragen. Het boek Zero Waste Home van Bea Johnson inspireerde mij nog meer en zo ontstond Zero Waste Nederland.”

Facebook
“Facebook bleek een geweldige manier om met gelijkgestemden in contact te komen. Er is het afgelopen jaar in heel korte tijd een enorme groep mensen in heel Nederland betrokken geraakt. Eén van onze acties is de raamstickeractie 'Neem gerust je eigen verpakking mee' die winkeliers op hun raam kunnen plakken. Een groot succes, de eerste 1000 waren in één dag op. Die sticker is bijgedrukt en wie wil kan deze bij Zero Waste Nederland bestellen." In de actiestand: "Misschien willen winkels bij jou in de buurt deze ook wel opplakken. De sticker vertegenwoordigt waar we voor staan: een vriendelijke uitnodiging. Geen belerend vingertje, maar juist positieve energie en inspiratie. Met zijn allen kunnen we een heleboel bereiken!”

Meer op facebook.com/ZeroWasteNL

Meer lezen over Elisah?
Op de website heldenvanbreda.nl

Zelf een held melden?

Wij zijn in contact gekomen met Elisah dankzij een mail van Lee Mei Sung, voor wie Elisah een held is. Wil jij ook iemand aanmelden voor deze rubriek? Meld dit dan op www.heldenvanbreda.nl