Foto: Wijnand Nijs
foto's+video

Optocht Kielegat trotseert de wind

BREDA - Het was maandagmorgen even spannend. De wind huilde door de stad, de regen sloeg tegen de ramen. Het KNMI kondigde Code Geel af. Zou de optocht wel doorgaan? Of stevende Kielegat af op het scenario van 2016, toen Breda met halfvasten naar de optocht ging en er een tweede carnaval ontstond?


In alle vroegte kwamen politie, Stichting Kielegat en de gemeente samen. Na uitgebreid overleg achtten ze het veilig: de optocht ging gewoon door. Dus stelden de wagens zich als vanouds op aan de Fellenoordstraat zodat de Haagdijk netjes in de route kon worden meegenomen. Vervolgens ritsten de loopgroepen in op de hoek van Haagdijk en de Prinsenkade.

Al vrij snel na de start bleek hoe behendig je moet zijn in de krappe straten in de binnenstad. De chauffeur van de Prinsenwagen bleef al meteen steken achter een uithangbord op de Havermarkt. Met wat achteruit steken en passen en meten kon de wagen daarna zijn weg vervolgen. Onder luid applaus.

In de lange optocht vierde de creativiteit hoogtij. Uiteraard talloze verwijzingen naar het motto Da Ziede Zo en de actualiteit. De Rat van 11 combineerde beide. Met een aantal pasvormen gingen de NAC-fans op zoek naar mensen die in vorm zouden zijn en bij NAC onderdak verdienden. De Hoogvliegers bedachten de Bredase variant op de Brexit: de Kieleguit. Compleet met een eigen munt, de Leutpenning. Grootste bouwsels waren er ook, zoals de fabriek van De Narrekoppen, het poppenspel van CV Zo gek Nog Nie. De Meikevers, brachten rondom hun grote wagen met veel overtuiging Ut Grôôt Kielegats Scholenprejekt in de praktijk.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief