De deelnemers aan ‘Bijstandsvrouw date topman' van 2018.
De deelnemers aan ‘Bijstandsvrouw date topman' van 2018. foto Brood & Rozen

‘Volgende stap in emancipatieproces vrouw komt vooral van de man’

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Brood & Rozen houdt vrijdag op internationale vrouwendag voor de vierde keer speeddates tussen acht bijstandsvrouwen en acht topmannen uit het bedrijfsleven. Nora Kasrioui over de noodzaak van deze speeddates, de kansen die het vrouwen biedt en de rol van de man bij de emancipatie van de bijstandsvrouwen.

- Waarom is een initiatief als dit nodig?

“Mannen zijn in het emancipatieproces van vrouwen onmisbaar. De meerderheid van de mannen gaat over de verdeling van geld en werk. In ons streven naar gelijke rechten en een volwaardige plaats in de samenleving moeten mannen en vrouwen samen optrekken. Mannen kunnen, net zoals de feministen dat in de jaren 60 en 70 hebben gedaan, helpen de maatschappelijke verschillen verder te verkleinen en scheve zaken voor de vrouw rechttrekken."

"Met Bijstandsvrouw date Topman vragen we succesvolle mannen concreet bij te dragen aan de sociale vooruitgang van een groep vrouwen die nog het één en ander moeten overwinnen. Bijstandsvrouwen bevinden zich vanwege hun financiële situatie in een extra kwetsbare positie. Ik heb gezien dat mannen heel graag helpen. De afgelopen jaren heb ik veel liefdevolle en welwillende mannen ontmoet die ervan genoten een zinvolle bijdrage te leveren aan de emancipatie van vrouwen. Zoals het er nu uitziet zal de volgende stap in het emancipatieproces van (bijstands)vrouwen vooral van de man moeten komen. Dat gebeurde ook bij de invoering van het vrouwenkiesrecht 100 jaar geleden, dat wetsvoorstel kwam ook van een man.”

- De bijstandsvrouwen die nu mee daten, op welke manier zijn die bij Brood en Rozen terechtgekomen?

“De regisseur van de Sociale Dienst van de gemeente Breda draagt de vrouwen aan. Bijstandsvrouwen melden zich ook rechtstreeks bij ons aan.”

- Hoe is het met de eerdere kandidaten gegaan?

“Iedereen die deelneemt zet een stap vooruit. We investeren veel in de vrouwen aan de hand van een bewustzijnsprogramma en bieden een succesvol netwerk aan en een topman die de wil heeft er het beste van te maken. Samen gaan ze opzoek naar arbeidsmarktkansen. De topmannen bieden altijd nette banen aan of creëren deze. Het is belangrijk dat de bijstandsvrouwen alle kansen grijpen en geen enkele kans laten liggen.”

- Waarom hebben de bijstandsvrouwen dit zetje nodig?

“De reden kan erg verschillend zijn. Soms is er privé het één en ander voorgevallen waardoor ze een tijdje nodig hebben om op adem te komen. Als je veel solliciteert en maar niet aan de bak komt dan kan je nogal teleurgesteld raken en dat doet iets met je zelfvertrouwen. Je loopt ook nog eens ongewild achterstand op. Wanneer je een tijdje niet gewerkt hebt, verwater ook nog eens je netwerk bijvoorbeeld of past een functie niet helemaal en is dus iets extra's nodig. Dan heb je iemand nodig die buiten de gebruikelijke kaders wil kijken en onze vrouwen een kans wil geven. En wie kan dat beter dan een welwillende CEO die de positie en een netwerk heeft om het verschil te maken? Wij pleiten ook voor meer welwillende CEO's die bijstandsvrouwen verder willen helpen. Daarom zijn wij voor quota voor bijstandsvrouwen. Meer bijstandsvrouwen verdienen het om geholpen te worden”.

- Welke hobbels hebben zij te nemen op weg naar een bijstandsloos bestaan?

“Doorzetten, niet opgeven, uitdagingen trotseren en alles aanpakken wat de topman aan kansen aanbiedt. Alle inspanningen van de topman dragen bij aan de sociale vooruitgang van de bijstandsvrouw. Samen kunnen ze voor een doorbraak zorgen.”

- Wanneer is dag van de speeddates voor jou geslaagd?

“Het begint met de finish halen deze vrijdag. Ervaring leert dat het heel hard werken is om de finish te behalen. Als de finish behaald is, dan kunnen ze stap twee gaan zetten: samen zorgen voor een doorbraak.”