Uitvaartcentrum Zuylen
Uitvaartcentrum Zuylen (Foto: Zuylen)

Aanwezig op je eigen begrafenis; bij Zuylen kan 't

BREDA - In het kader van het landelijk initiatief 'Weekend van de Begraafplaats' op 24, 25 en 26 mei kun je bij Zuylen aanwezig zijn op je eigen begrafenis. Zuylen wil hiermee aandacht vragen voor het begraven, wat steeds minder populair wordt. 


"Tegenwoordig is cremeren vanzelfsprekend, maar begraven biedt ook hele mooie voordelen", vertelt Anne Marie Scheepers (communicatie) van Zuylen. "We hoorden ook geluiden van mensen die heel benieuwd zijn naar het proces. Hier proberen we met deze actie op in te spelen." Inmiddels kunnen geïnteresseerden zich al een paar dagen aanmelden. "We hebben nu in totaal zes motivatiebrieven binnen", vertelt Scheepers. "Allemaal van mensen die heel nieuwsgierig zijn."

Een luguber idee om op je eigen begrafenis aanwezig te zijn? Nee, Scheepers vindt van niet. "We hebben dit idee intern heel goed getoetst. 99% was helemaal voor, een enkeling vond het wat gewaagd", vertelt ze. "We hebben tot nu toe niet echt reacties ontvangen van mensen die het luguber vinden."

Kosten noch moeite worden gespaard bij het organiseren van de 'nep-begrafenis'. "Het is vergelijkbaar met een normale begrafenis", zegt Scheepers. "We verwachten dat er ongeveer zo'n honderd gasten aanwezig zullen zijn. De persoon die we uitkiezen doorloopt het hele proces." Tijdens de uitvaartdienst kijkt de 'levende overledene' mee vanuit de regiekamer. "Zie het als een soort generale repetitie."

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden. Het is wel nodig om een motivatie te schrijven. In deze motivatie verwacht Zuylen een serieuze toelichting waarom iemand zijn of haar eigen begrafenis mee wil maken en waarom deze persoon juist begraven wil worden in plaats van gecremeerd. 

Op basis van de motivaties kiest Zuylen iemand uit die op zondag 26 mei zijn of haar eigen begrafenis mag bijwonen. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief