De kruising Konijnenberg-Crogtdijk.
De kruising Konijnenberg-Crogtdijk. Foto: gemeente Breda

Kruispunt Konijnenberg en rondweg voor miljoen op de schop

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Voor iets minder dan een miljoen wordt vanaf verschillende kanten het aantal rijbanen voor afslagen verhoogd op de kruising Konijnenberg- noordelijke rondweg. Op die manier moet er een betere doorstroming ontstaan rond het kruispunt.

Dat is de uitwerking van de eerder aangekondigde reconstructie van het kruispunt Konijnenberg - Backer en Ruebweg/Crogtdijk. De maatregel is onderdeel van het aangekondigde werk in het coalitieakkoord 'Lef en Liefde'. Daarin staat 26 miljoenen gereserveerd voor aanpak van de noordelijke rondweg. Dat de Konijnenberg en Emerparklaan aangepakt worden, heeft te maken met de verkeersdruk op die plaatsen. "Dan kun je daar die verkeersstromen uit elkaar halen. Bij de Belcrum, met de plannen voor het Havenkwartier moet je daar wat gaan doen", stelde toenmalig VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen rond de presentatie van het bestuursakkoord.

Om de reconstructie mogelijk te maken wordt een aantal bomen verplaatst. Ook moet de gemeente Breda grond aankopen om het kruispunt te verbreden. Die grond gaat komen van de percelen aan de Crogtdijk 54 en 75-79. Die eigenaren zijn beiden akkoord met verkoop van de gronden ten behoeve van de uitbreiding van het kruispunt. "Voor Crogtdijk 58 zijn we inmiddels overeengekomen dat er grond wordt geruild", meldt het college aan de raad. De totale oppervlakte voor beide grondaankopen is 50 m2.

Ten opzichte van het in december gepresenteerde ontwerp is in de noordoosthoek van het kruispunt de middengeleider naast het fietspad versmald om zo meer ruimte voor een opstelplaats voor de fietsers te cree¨ren.

Als gevolg van de verbreding van de verschillende afslagen vervalt de inritvergunning voor de Crogtdijk 58 aan de kant van de Backer en Ruebweg. Het hele project kost €980.000, waarvan de verwachting is dat hiervan een deel wordt betaald door de provincie.