Elektrische deelsteps.
Elektrische deelsteps. (Foto: Bird)

Breda krijgt als eerste stad van Nederland Elektrische deelsteps

BREDA - Breda en Bird kondigen een samenwerking aan om in Breda als eerste stad in Nederland elektrische deelsteps te gaan aanbieden. Bird is wereldwijd al in meer dan 120 steden, waaronder Antwerpen, Parijs, Warschau en Madrid, actief met elektrische deelsteps.


Breda heeft als doel om bewoners en bezoekers met het deelstep- experiment een laagdrempelige vorm van mobiliteit te bieden zodat zij zich snel, gemakkelijk en schoon door Breda kunnen verplaatsen. Voordat de steps in de Bredase straten te bewonderen zijn, moeten Breda en Bird nog wel toestemming hebben van minister Cora van Nieuwenhuizen. Breda en de verhuurder vragen haar akkoord te gaan met een experiment van 6 maanden, waarbij intensief wordt samengewerkt met de onderwijsinstellingen in Breda, IenW, RDW en SWOV. 

"Dit experiment kan het ministerie helpen bij het opstellen van het definitieve toelatingskader voor innovatieve voertuigen", zegt Jonatan de Boer van Bird. "En gemeenten helpt het ook een goed regulerend kader op te stellen. Wij stellen daarom graag onze data, kennis en inzichten beschikbaar aan lokale en nationale overheden en onderwijsinstellingen."

In Europese steden als Parijs, Antwerpen en Wenen is een gemiddelde Bird-rit zo'n 2 kilometer. Inmiddels gebruiken honderdduizenden mensen al regelmatig de deelsteps van Bird. Ruim 30% van alle ritten start of eindigt bij een OV-halte en meer dan 70% van de gebruikers geeft aan minder met de auto te reizen door de komst van deelsteps in hun stad.

De steps zijn te huur via de Bird-app, waarmee gebruikers snel een elektrische step kunnen vinden en ontsluiten. Aangekomen op de bestemming wordt de rit eenvoudig via de app beëindigd en is de elektrische step beschikbaar voor de volgende gebruiker. Een rit starten kost 1 euro, en de gebruiker betaalt daarna een bedrag per minuut.

Iedere avond worden de Bird-steps van straat gehaald om te worden opgeladen en onderhouden, om de volgende ochtend voor 07.00 uur 's ochtends weer op de straat te worden gezet. "We resetten de stad elke avond en voorkomen zo overlast voor bewoners. En ook overdag rijden er medewerkers van Bird rond die zorgen dat de steps op de juiste plek staan en veilig te berijden zijn", aldus De Boer.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief