Diana Vriends.
Diana Vriends. (Foto: )

Diana Vriends zet eigen ervaringen in om anderen te helpen

Iemand die onbaatzuchtig en langdurig bezig is voor anderen. Die zich inzet voor de maatschappij of die door zijn of haar levenshouding en gedrag een voorbeeld is, terwijl zijn eigen weg ook niet zonder hobbels is. Dat is een Held van Breda. Maandelijks een verhaal van een bijzondere Bredanaar. Vandaag: Diana Vriends.


BREDA – Twee jaar geleden was Diana Vriends ook in het nieuws, aan de vooravond van haar fietstocht door Zambia in de strijd tegen kindhuwelijken. Die tocht en alles wat ze daarvoor al meemaakte hebben haar gevormd. Nu heeft ze na heel wat moeilijke jaren haar balans gevonden en zet ze haar ervaringen in om anderen te helpen.

Het leven is vallen en opstaan en Diana kan dat steeds beter. Veel verdriet in haar jonge jeugd en daar niet over durven en kunnen praten. Jezelf door spullen te kopen en leuke dingen te doen even gelukkig voelen. Geleidelijk aan steeds meer schulden opbouwen en dan ineens is daar de deurwaarder.

Diana stortte in, haar lichaam ging volledig in stand nul en een crisisopname volgde. Maar nu, zes jaar later, is ze gelukkig en heeft ze geleerd dat praten helpt. "Ik heb na die opname nog zo'n 2,5 jaar therapie gehad. Langzaam maar zeker leerde ik hoe ik in elkaar zit en ging ik patronen herkennen. Ik heb mezelf met hulp van anderen leren kennen, heb geleerd om te praten en het allerbelangrijkst: ik heb mezelf leren accepteren."


Ervaringsdeskundige
"De reis naar Zambia was echt een keerpunt. Dat ik dat vol kon houden, gewoon omdat er kinderen juichend op me stonden te wachten! Daar voelde ik voor het eerst hoe sterk ik kon zijn. Ik wist toen ook heel zeker dat ik me ook terug in Breda wilde inzetten om anderen te helpen. Dat doe ik onder andere bij Fameus, een centrum van GGZ Breburg. Hier help ik anderen om zichzelf te vinden, eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen en mee te doen. Omdat ik mijn eigen ervaringen kan delen, werkt dat goed, zij weten dat ik weet hoe het voelt. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Buddy to Buddy, waarbij vluchtelingen gekoppeld worden aan betrokken Bredanaars. Zo voorkom je eenzaamheid en leer je mensen de weg te vinden in Breda. Voor mij is één ding heel belangrijk: iedereen hoort er bij!"

Dana is zelf heel hard aan het werk om haar dromen te realiseren. "Ik heb onder andere een blog, dat ' Stripe Away' heet. Ik vertel daar over mijn reizen. Ik heb er al een paar 'betaald' kunnen maken. Zo is het me na jaren hard werken gelukt om een van mijn grootste dromen te realiseren: een helikoptervlucht! Ik wil laten zien dat je dromen waar kunt maken door je volop in te zetten, zonder te vergeten om ook iets voor anderen te doen."

Meer weten over Diana?
Kijk op www.heldenvanbreda.nl

Meer over Fameus? Kijk op ggzbreburg.nl/centra/fameus/

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief