Miriam Haagh verrichtte maandagmiddag de officiële start van de herinrichting van de Haagsemarkt.
Miriam Haagh verrichtte maandagmiddag de officiële start van de herinrichting van de Haagsemarkt. Foto: Wesley van der Linde
video

Haagsemarkt Princenhage over vier weken onherkenbaar veranderd

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Over een paar weken is de Haagsemarkt onherkenbaar veranderd. In plaats van een parkeerplaats, moet het weer een echt plein worden. "Met meer aankleding, meer gezelligheid", vertelt voorzitter van de dorpsraad Marian Verheij-De Graaf.

De Haagsemarkt moet een plein gaan worden met ook die functie. Verheij-De Graaf. "Verkeer moet te gast zijn, niet andersom. Dat is ook beter voor evenementen", verwacht ze. Voor de herinrichting verdwijnen ongeveer acht parkeerplaatsen. Het moet letterlijk de blik op het plein doen kantelen. "Het komt echt uit de inwoners zelf, meer groen, meer bomen. Een terras voor de Haagse Markt. Nu zijn de auto's zo beeldbepalend."

De vergelijking met de Grote Markt dringt zich op. Daar parkeerden tot in de jaren negentig auto's op het midden voor het Stadhuis, net zoals nu nog op de Haagsemarkt. "Hoeveel mensen hebben daar niet gezegd van belachelijk, al dat verkeer weg."

Dat is voor Princenhage nog een brug te ver. "Mede ook voor de ondernemers. Maar als je komt voor een broodje als je twee straten verderop woont, dat is eigenlijk niet nodig. We roepen overal, kom met de fiets, of kom lopen. Wie weet brengt dit beeld mensen op een andere gedachte."

Wethouder Miriam Haagh gaf maandagmiddag het startsein voor de herinrichting van het centrale plein in de wijk. "Eigenlijk is dit de uitkomst van Princenhage begroot", stelde Haagh. "De wens van bewoners samen met de ondernemers om van zo'n mooi plein iets anders te maken dan enkel alleen parkeren."

"Er gaat hier echt wat veranderen", stelde Haagh nog maar eens, staand voor de graafmachine waarmee ze een rijtje stenen - niet helemaal het eerste - uit de Haagsemarkt trok. "Laten we hopen, dat we samen met alle activiteiten die nog gaan volgen, groeien naar een nog mooier dorp, met hele mooie activiteiten en ontmoetingen."

1 september wordt het plein officieel feestelijk in gebruik genomen.



Miriam Haagh verrichtte maandagmiddag de officiële start van de herinrichting van de Haagsemarkt.
Miriam Haagh verrichtte maandagmiddag de officiële start van de herinrichting van de Haagsemarkt.