Afbeelding
Foto: Albert Heijn Valkeniersplein

#DOESSOUF: Breda zamelt duizenden euro's in voor zieke Soufiane (20)

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BREDA - 'Leef met de dag, want morgen is niet beloofd'. Dat is het levensmotto van de Bredase Soufiane Elazizi(20). Hij lijdt aan de ziekte SCA-Type 2. Dat is een erfelijke aandoening waaraan eerder al Soufiane's vader, zus en twee ooms zijn overleden. Maar bij de pakken neerzitten doet Soufiane niet. Hij wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de ziekte, en krijgt daarbij hulp van zijn oude school De Rotonde en zijn werkgever de Albert Heijn Valkeniersplein. De doneeractie #DOESSOUF gaat sinds de lancering op 20 mei als een speer. In amper 11 dagen tijd werd er al ruim 11.000 euro opgehaald. 

Een blije stuiterbal. Dat is hoe docenten van vmbo-school De Rotonde Soufiane Elazizi omschrijven. En dat is niet gek, want 'Souf' loopt bijna altijd met een lach op zijn gezicht rond. Je zou in eerste instantie dan ook niet zeggen dat hij aan Spinocerebellaire ataxie (SCA) type 2 lijdt. Dat is een ernstige erfelijke aandoening waarbij je kleine hersenen signalen niet goed doorgeven en je zenuwstelsel wordt aangetast. Je gaat erdoor trillen, verliest snel je evenwicht en wordt slechter verstaanbaar. Eerder overleden al twee ooms, de vader en de zus van Soufiane aan de aandoening. Ruim een jaar geleden kreeg ook Soufiane de diagnose. "Ik was aan het vakken vullen bij de Albert Heijn toen ik ineens viel en niet meer op kon staan. In eerste instantie zei de huisarts dat het niets was. Maar toen ik vertelde dat er een spierziekte in de familie zit, besloten ze om toch bloed te laten prikken. Ik heb zes maanden moeten wachten op de uitslag en toen bleek dat ik ook SCA-Type 2 had."

Wensen

Souf zit ondanks zijn spierziekte niet stil. Hij werkt nog steeds bij de Albert Heijn, gaat nog regelmatig voor een gezellig praatje langs op zijn oude school De Rotonde en werkt hard aan de realisatie van zijn twee wensen: een parachutesprong maken en zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar SCA-Type 2. "Heel veel mensen weten niet eens dat deze ziekte bestaat. En de mensen die het hebben, kunnen nu totaal niet geholpen worden", legt Souf uit. De eerste wens van Souf is inmiddels al geregeld. De parachutesprong staat gepland. Daarom kan hij zich nu volledig richten op zijn andere wens. En daarbij kreeg hij tot zijn eigen verbazing ineens veel hulp. Want de Albert Heijn en de Rotonde sloegen de handen ineen om Souf's droom uit te laten komen. Zij startten de doneeractie D#OESSOUF en organiseren tal van activiteiten om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte van Souf. "Ik vind het geweldig dat ze dit voor me doen. En niemand had verwacht dat het zó groot zou worden." De donaties stromen binnen sinds de start op 20 mei. De teller staat inmiddels al op ruim 11.000 euro. En met nog 8 dagen te gaan tot de grote finaledag op 6 juni lijkt het doel van 15.000 euro binnen handbereik. "Voor mij is het misschien te laat, maar hopelijk kunnen we een verschil maken voor anderen."

Acties

Wendy van Es, afdelingsleider van De Rotonde, legt uit waarom de school zich zo graag inzet voor de oud-leerling. "Het is een fantastisch positieve jongen. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal. We willen graag zijn wensen uit laten komen en hebben daarom met de leerlingen en de leraren allerlei acties opgezet. Daarbij hopen we ook onze leerlingen niet alleen iets te leren óver Soufiane, maar ook ván hem." Op de school zijn inmiddels al allerlei sponsoracties geweest. En bij de Albert Heijn wordt de doneeractie met posters onder de aandacht gebracht en worden er shirts verkocht met #DOESSOUF. Ook starten vanaf 3 juni drie Bredase Albert Heijns een speciale inzamelingsactie om extra geld op te halen. Maar wat dat precies gaat inhouden, is nog even geheim.

Op donderdag 6 juni moet alles samen komen. Dan houdt De Rotonde een grote finaledag waarop het eindbedrag overhandigd zal worden aan Soufiane. Wil je ook een steentje bijdragen? Dat kan! Ga naar www.doneeractie.nl en toe zoeken naar #Doessouf of klik op deze link.