Afbeelding
Foto: Defensie

Vijf studenten en leidinggevende KMA vertoonden 'grensoverschrijdend gedrag'

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Staatssecretaris Barbara Visser heeft maatregelen laten nemen tegen vijf studenten en een kaderlid van de KMA, nadat zij 'grensoverschrijdend gedrag' hadden vertoond. Ze deed dit op basis van twee onderzoeken naar signalen van ontoelaatbaar gedrag."Ik vind dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag door de betrokken studenten in het onderzoek naar de WhatsApp-groep en door het betrokken kaderlid, die relaties had met meerdere cadetten'', concludeert Visser.

In een WhatsApp-groep van KMA-studenten werd ontoelaatbaar gefotoshopt historisch fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat weinig studenten zich bezighielden met het delen van dit type afbeeldingen. Er komt 'geen beeld naar voren van inhoudelijke betrokkenheid bij of affiniteit met nationaal socialistisch gedachtegoed'.

De tweede zaak betrof een leidinggevende van de KMA die een relatie heeft gehad met meerdere vrouwelijke kadetten. Op het gebied van relaties op de opleiding, zijn ook problemen vastgesteld. Daarom zijn ook passende maatregelen tegen een kaderlid genomen. Ook worden onder meer de regels voor relaties op opleidingseenheden aangescherpt.

Uit het onderzoek sociaal veilige leef- en werkomgeving en het werkbelevingsonderzoek blijkt dat er ook maatregelen nodig zijn voor een sociaal veilige leef- en werkomgeving. Gekeken wordt naar de kwaliteit van huisvesting, de personele bezetting, het tegengaan van verveling, de inrichting van opleidingen, cultuur, communicatie en de samenstelling van het kader. Een taskforce brengt de benodigde maatregelen in kaart en maakt een plan van aanpak.

Maatregelen
"Ik vind dat de vijf studenten de normen op ernstige wijze hebben overtreden. Dat geldt ook voor het kaderlid die relaties had met meerdere cadetten", laat Visser weten. "Het proces van passende maatregelen tegen hen, is in gang gezet. Daarnaast vindt er een evaluatie plaats met hen en de verantwoordelijke leiding om herhaling te voorkomen.''

Met de overige betrokkenen bij de WhatsApp-groep en de voor hen verantwoordelijke kaderleden en docenten wordt gesproken over normbesef. Maar ook over het bevorderen van een cultuur waarin cadetten en leidinggevenden elkaar veilig kunnen aanspreken op ongewenst gedrag. Met alle NLDA-studenten wordt dit incident besproken.