Extreem weer bevestigt noodzaak aanpak kwetsbare plekken Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Donkere wolken tijdens een van de stortbuien van afgelopen week.
Donkere wolken tijdens een van de stortbuien van afgelopen week. (Foto: Letitia de Kruif)

Extreem weer bevestigt noodzaak aanpak kwetsbare plekken Breda

BREDA - De extreme regenval van afgelopen week bevestigt dat een aantal kwetsbare plekken in de gemeentelijke waterhuishouding moet worden aangepakt. Volgens wethouder Paul de Beer is de hevige regenval aangegrepen voor een 'live stress-test' van het watersysteem.


"Het weer heeft nergens tot grote problemen geleid, voor zover we weten", geeft De Beer aan. "Wel hebben we met extra alertheid gekeken wat het watersysteem doet in een dergelijke situatie."

Breda is op dit moment bezig met de planning voor het Stedelijk Waterplan. De kwetsbare plekken zaten al in dit plan, aldus De Beer. De hevige regenval in korte tijd heeft mogelijk wel gevolgen voor de waterkwaliteit in de singels. "Door de grilligheid neemt het aantal overstorten toe", legt de wethouder uit.

Water uit de ondergrondse bergbezinkbassins loopt daardoor - weliswaar gefilterd - in de singels.  "Ik heb gevraagd aan onze organisatie om met een plan te komen hoe we een permanente monitoring van de waterkwaliteit kunnen organiseren."

Inmiddels uit het extreme weer zich in een andere vorm: deze week belooft het dagen achtereen meer dan dertig graden te worden. Om duidelijk te krijgen wat dat voor de binnenstad betekent, laat De Beer onderzoeken of het mogelijk is de temperatuur op meerdere plaatsen te meten. "Als check op de modelmatige hittestresskaart."

Dat zou dan handvatten kunnen opleveren voor maatregelen die de warmteoverlast in de binnenstad moeten beperken. Als deelnemer aan het Europese project Cool Towns heeft Breda daarvoor al een aantal maatregelen op de planning staan, zoals een extra waterspeelplaats in de binnenstad en de vergroening van de Vlaszak, Oude Vest en Keizerstraat. "Ook geven we via onze social media tips van wat mensen zelf kunnen doen om de hitte terug te brengen."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief