Afbeelding
Foto: Wojciech Kolacz (Otecki)

Gemeente Breda schenkt enorme muurschildering aan Poolse zusterstad Wroclaw

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BREDA - In Wroclaw is vrijdag de schildering van de Bredase kunstenaar Zenk One (Robin Nas) officieel onthuld. De schildering is een afscheidscadeau van de gemeente Breda aan voormalig burgemeester Rafal Dutkiewicz die zich heeft ingezet voor de vernieuwing en versterking van de stedenband tussen Wroclaw en Breda.

De schildering is feestelijk onthuld in het bijzijn van burgemeester Paul Depla, voormalig burgemeester Rafal Dutkiewicz en huidig burgemeester Jacek Sutryk van Wroclaw. Zoals ook het geval is voor de Blind Walls Gallery schilderingen in Breda, vertelt deze schildering het verhaal van de geschiedenis van de locatie. "Een weduwe rouwt om het verleden maar durft te dromen over de toekomst", vertelt kunstenaar Nas over het ontwerp. "Ze houdt zich (letterlijk) warm aan het idee dat alles goed komt. Achter haar staat een kapotte vaas met een patroon die de oorlog en de pijn illustreert. Voor haar zie je een plant die staat voor het leven en de groei van de stad. Om haar heen heeft ze een deken geslagen met een patroon van een dansende vrouw die vrijheid uitstraalt. Positiviteit, beweging en vooruitgaan. Ik heb geprobeerd om dit alles met één beeld weer te geven."

"Dat de internationale ambities van Breda niet nieuw zijn, bewijst wel onze jarenlange vriendschapsband met Wroclaw", aldus burgemeester Depla. "Een vriendschap waar we enorm veel waarde aan hechten. Met dit cadeau in de vorm van de schildering willen we dit nog eens benadrukken. Dit jaar is Breda dankzij de Polen 75 jaar bevrijd en speciaal daarvoor wordt er in Breda een schildering gemaakt door een Poolse kunstenaar. Daarnaast schenkt Wroclaw ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid aan Breda een groot kunstwerk voor in de openbare ruimte van kunstenaar Tomasz Tomaszewski."

De schildering is een samenwerking tussen Blind Walls Gallery  Gemeente Breda, Grafitektura , Culturele Divisie van Gemeente Wroclaw, Buitenlandse Zaken van Gemeente Wroclaw, Wroclawskie Mieszkania, Prywatny Zarzad Mieszkaniami PATRON en Nice Stories Foundation i.s.m. Zakwas.