Afbeelding
Foto: Bredavandaag

Omwonenden Catharinastraat zijn overlast kraakpand beu en eisen actie

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Enkele omwonenden van Catharinastraat 87-89 hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Breda. Dat pand staat al jaren leeg, en is sinds maart weer gekraakt. En die krakers zorgen voor teveel overlast, stellen zij. "Mensen voelen zich niet veilig, er moet gewoon nรบ iets gebeuren", stelt Paul de Jong, die het verzoek indiende.

Catharinastraat 87-89 kent een lange historie van leegstand nadat er ooit een beddenzaak was gevestigd. In 2010 diende de eigenaar plannen in voor appartementen en winkels. In 2014 haalde Raad van State een streep door die plannen. Inmiddels heeft het pand al bijna twintig jaar geen bestemming meer en staat het sinds 2003 leeg. In de tussentijd werd het al meerdere keren gekraakt. En sinds maart zitten er weer nieuwe krakers in. Dit tot frustratie van de eigenaar. Die is een juridische procedure gestart om het pand te laten ontruimen. Maar de rechter stelde het krakers in het gelijk. Eind dit jaar zal de rechter er opnieuw over moeten oordelen, want de eigenaar liet het niet zitten na die eerste beslissing. Maar dat duurt voor Paul de Jong te lang.

De Jong noemt de situatie met het krakerspand 'onleefbaar'. "Mensen voelen zich er gewoon onveilig door. Er is geluidoverlast op rare tijden, er lopen constant mensen af en aan, en er is ook regelmatig overlast door alcohol en drugs", legt De Jong uit, die naar eigen zeggen zo'n 10 omwonenden vertegenwoordigd. "We willen heus niet bij ieder geluidje gaan klagen, en ik ben ook zeker gastvrij ontvangen door de krakers toen ik het gesprek aan wilde gaan. Maar het punt blijft dat de overlast momenteel te groot is. Mensen zijn bang."

Het handhavingsverzoek ligt momenteel bij de afdeling Toezicht en Handhaving. "We hopen dat de gemeente dit serieus neemt en gaat handhaven. Niemand is blij met deze situatie." De omwonenden laten het onderwerp in ieder geval niet meer rusten. Indien de situatie nog meer verslechtert door de krakers die dan zal de bewonersgroep de gemeente juridisch dwingen om tot ontruiming over te gaan in het belang van de leefomgeving, nog voor de uitspraak van de civiele procedure.