Aftellen tot Trailerfest: hoe het slechtste festival van Breda duizenden bezoekers trekt | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Breepark voelt komende zaterdag aan als een 'camping a là Fort Oranje'.
Breepark voelt komende zaterdag aan als een 'camping a là Fort Oranje'. (Foto: Trailerfest)

Aftellen tot Trailerfest: hoe het slechtste festival van Breda duizenden bezoekers trekt

  algemeen

BREDA - Trailerfest is veruit het slechtste festival van Nederland. De line-up is voor een deel onzin, er klopt helemaal niks van de timetable en het festivalterrein staat vol campers. Ook staat er in iedere sociale media-post van het festival wel een spelfout. Toch verwacht de organisatie minstens 2500 bezoekers op het festival, dat aanstaande zaterdag op evenemententerrein Breepark plaatsvindt.


Er is geen festival in Nederland zoals Trailerfest, dat 10 augustus voor de derde keer plaatsvindt. De organisatie wil juist niet dat alles tot in de puntjes verzorgd overkomt. Het doel is dan ook om het pretentieuze en commerciële van het festival af te halen. "Een georganiseerde chaos'', zo omschrijft Tijn Kapteijns het festival, dat hij samen met Billy Zomerdijk ontwikkelde. "Het voelt aan als een bende van ellende, maar die speelse vrijheid is juist wat mensen trekt. De gêne is weg. Er is geen drempel."

Het terrein van Breepark voelt zaterdag aan als een 'camping à la Fort Oranje'. "Mensen vinden dat geweldig. Een goed feestje heeft eigenlijk niet zoveel nodig", vertelt de organisator. "Op festivals zie je vaak dat de campings het gezelligst zijn. Dat gevoel willen wij op het hele festival creëren."

Tekst gaat verder onder foto.

Omgedraaide techniek
De marketing is op z'n minst 'uniek' te noemen. "Wij draaien de techniek om. Het is zo vet dat we mensen afraden om te komen en dat er alsnog kaarten verkocht worden." De organisatie maakt daarnaast gebruik van mediahypes zoals de processierups. Niet om mensen mee af te schrikken, maar juist om hen mee aan te trekken. In bijna iedere post zit wel een spelfout, de trailer zit niet vol met beelden van vorig jaar, maar is een meme en eigenlijk wordt er alleen maar negatief gepraat over het festival. 

De line-up is ook niet te vertrouwen. "Maar 80% van de line-up klopt. Daarnaast gaan de muziekstijlen alle kanten op. Van carnaval en hip-hop tot hardcore en techno." De organisatie kijkt wel uit naar de kwaliteit van de muziek in haar genre. "Daarin hebben we uitgepakt met een paar mooie headliners. Zo komt Het Gezelschap, een nieuwe idee van De Likt. Dat is even wreed, maar dat kennen veel mensen nog niet. We gaan veel minder voor het commerciële."

Tekst gaat verder na post

Een spel
Kapteijns, die ook Ploegendienst organiseert, ziet dat het concept erg belangrijk is. "Er zijn tegenwoordig veel festivals. Het is belangrijk dat mensen mee kunnen gaan in het verhaal, in het spel. Bij ploegendienst hebben mensen het over 'lekker werken' en 'inklokken'. Bij Trailerfest komen mensen in stijl verkleed, typen ze met spelfouten en zijn ze negatief over het festival. Het gaat om het totaalplaatje."

Om de vergunning te krijgen moest de organisatie een de plattegrond, die wel een hele interessante vorm heeft, naar de gemeente sturen. "Ze vonden het daar gelukkig hilarisch. De gemeente weet inmiddels ook wel dat bij de evenementen die ik organiseer alles draait om de creativiteit en beleving. Al zal er vast iemand even vreemd opgekeken hebben toen de aanvraag binnenkwam." 

Mocht je nog steeds naar dit festival toe willen, dan kun je kaarten hier kopen. 

De plattegrond van het festival

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief