Een broodje na het stappen? Broodjeszaken voortaan kwartier langer open | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Shutterstock

Een broodje na het stappen? Broodjeszaken voortaan kwartier langer open

BREDA - Veertien broodjeszaken in het uitgaansgebied van Breda gaan voortaan een kwartier langer open. Daarmee wil de burgemeester het einde van de uitgaansnachten in de binnenstad rustiger maken. Doordat mensen net iets langer hun broodje kunnen eten in een zaak, zou de uitstroom van bezoekers uit de stad rustiger moeten gaan verlopen. De verruiming van de openingstijden is een opvallende beslissing, omdat een petitie voor de verruiming van de tijden met een kwartier enkele jaren geleden nog sneuvelde in de gemeenteraad.


Het was acht jaar geleden Paul de Jong die als woordvoerder van de broodjeszaken in het uitgaansgebied een petitie opstartte voor een verruimen van de openingstijden met een kwartier. Dat initiatief kreeg echter geen meerderheid in de gemeenteraad achter zich, waardoor burgemeester Van der Velden besloot het plan niet door te voeren. Maar tot blijdschap van De Jong komt de proef er nu toch. Dit voorjaar legde veertien broodjeszaken de vraag weer bij de gemeente voor. De gemeente heeft dit initiatief samen met de aanvragers opgepakt.

Het lijkt geen groot verschil: de verruiming van openingstijden met een kwartier. Maar voor de broodjeszaken in de centrum is dat verschil wél groot. Want wanneer de cafés is de stad dichtgaan, wordt het daar pas echt druk. Als de zaken om 4.30 uur sluiten, moeten veel mensen hun bestelling op straat opeten. En dat is niet bevorderlijk voor de sfeer, vindt ook burgemeester Depla. Hij gaat de sluitingstijd van de zaken in het uitgaansgebied verzetten naar 4.45 uur.  Op deze manier ontstaat er een ruimere tijd om klanten van eten te voorzien en zal er minder onrust op straat ontstaan omdat mensen binnen hun bestelling op kunnen eten. De uitstroom van bezoekers uit de stad zal naar verwachting rustiger en geleidelijker gaan. Dit zal een positief effect hebben op de openbare orde en veiligheid, is het idee.

Proef

De ruimere openingstijden zijn een proef. De intentie is de broodjeszaken in een pilot van 12 weken de mogelijkheid te bieden om 15 minuten langer open te zijn. Na evaluatie zal blijken of het beleid definitief wordt doorgevoerd. Wanneer de proef precies van start zal gaan, is nog niet bekend. Dit wordt in afstemming met de broodjeszaakeigenaren vastgesteld.

Hanneke Marcelis
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief