Sam Lasaroms bij een koffietentje in Breda
Sam Lasaroms bij een koffietentje in Breda (Foto: Sam Lasaroms)

Koffiemarathon: Sam doet 100 koffiebarretjes aan in 30 dagen

BREDA - Voor de een is het een manier om 's ochtends wakker te worden, voor de ander is het een levenswijze: het drinken van een bakje koffie. De Brabantse Sam Lasaroms zegde in 2018 haar baan op om zich fulltime te kunnen gaan focussen op koffie. En nu, ongeveer een jaar later, gaat ze een nieuwe uitdaging aan: honderd koffiebarretjes bezoeken in dertig dagen. Op 20 september bezoekt ze vier Bredase koffietentjes. 


Tot december 2018 zat Sam nog iedere dag op het kantoor. Ze werkte namelijk als financial controller bij een bedrijf in Eindhoven. Maar daar kwam ongeveer een jaar geleden verandering in. "In het pand onder dit bedrijf zat een koffiebar", vertelt de Brabantse. "Daar was ik echt iedere dag te vinden." Sam greep ieder moment aan om naar beneden te lopen voor een lekker bakkie. "Op een gegeven moment ging ik niet meer alleen naar het barretje. Toen ging mijn scharrel mee", vertelt de koffieliefhebster. "Dat is nu inmiddels mijn vriend." 

Dat de twee een gezamenlijke passie deelden bleek al snel. "Op een gegeven moment zijn we begonnen met citytrips te maken", lacht de Brabantse. "En dan niet voor de bezienswaardigheden, maar voor de koffie." De ervaringen die het stel op deed in de verschillende koffiebarren over de wereld, deelde Sam via een website. "Steeds meer mensen begonnen me te vragen waar ze naar toe moesten voor de beste koffie", vertelt ze. "Daarom ben ik mijn eigen website gestart." In december 2018 ruilde de koffieleut haar baan als financial controller in voor het beheren van koffietje.nl. Nu, bijna een jaar later, is Sam klaar voor een nieuwe uitdaging.

Koffiemarathon 

Vanaf 1 september reist Sam Nederland rond om zoveel mogelijk koffiebarretjes in kaart te brengen. In dertig dagen bezoekt de Brabantse honderd tentjes. "Deze 'marathon' leek me de leukste manier om zo snel mogelijk veel barren in kaart te brengen", vertelt ze. "Tussen deze zaakjes zitten voor mij bekenden, maar ook onbekenden." Op 20 september strijkt Sam neer in Breda. "Ik ga dan langs bij Sowieso, Koffie bij Teun, KAMU en Yirga. Bij sommige ben ik al eerder geweest. Zo vind ik Koffie bij Teun bijvoorbeeld echt een aanrader." 

Hoe Sam heeft bepaald welke koffietentjes ze gaat bezoeken? "Ik doe van tevoren altijd research", vertelt ze. "Dit kan via Instagram of Google Maps zijn, maar het kan ook op aanraden van iemand." 

Vaak gaat Sam's vriend mee naar de koffiezaakjes. Daar bestellen ze dan altijd een cappuccino en een espresso. "Een cappuccino omdat dit het mooiste is voor op de foto, en de espresso om goed de smaak te kunnen proeven." Vervolgens beoordeeld de Brabantse de bar dan op vijf verschillende punten: koffie (smaak), locatie, uitstraling, personeel en of het mogelijk is om er met je laptop te werken. "Op de site duidt ik dit vervolgens aan met één tot en met vijf sterren."

Sam is vastberaden om tijdens de koffiemarathon overal maar één koffie te gaan drinken. "Anders ga ik stuiteren!" Maar mocht de koffieleut tóch in de verleiding komen om ergens meerdere koffietjes te bestellen, dan is ze goed voorbereid. "Ik neem tijdens de koffiemarathon bananen mee", lacht ze. "Ik heb ergens gelezen dat dat goed werkt tegen cafeïne."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nømad Barcelona

Je kunt gerust zeggen dat Sam na het bezoeken van zo'n driehonderd koffiebarretjes een heuse expert is geworden op het gebied van koffie. "Het is na al die 'koffie-ervaringen' zo moeilijk om te zeggen waar je nu écht de lekkerste koffie kan drinken", vertelt ze. "Maar Nømad in Barcelona heeft de meeste indruk op mij gemaakt", legt ze uit. "Ik heb daar de duurste, maar ook de lekkerste espresso ooit op." 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief