Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Noodkreet vanuit exploitant T-huis: 'Ik kan dit niet alleen'

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De exploitant van het T-huis is park Valkenberg luidt de noodklok. Ze vraagt om hulp van de gemeente om het pand te kunnen onderhouden. "Zonder hulp kan het T-huis niet veel langer voortbestaan."

Onlangs schreef Marike Schellekens een brief aan de gemeenteraad en aan wethouder Daan Quaars, omdat het gebouw in park Valkenberg steeds vaker mankementen gaat vertonen. "Keer op keer moet ik kosten maken omdat het onderhoud niet op orde is", vertelt Schellekens. "De eigenaar en de gemeente geven steeds geen thuis." Volgens Schellekens is er nu echt hulp nodig. "Mijn potje raakt ook op." 

Geschiedenis T-huis

Wie er precies verantwoordelijk is voor de kosten van het onderhoud aan het T-huis is een lastig vraagstuk. In 1995 opende gemeente Breda een openbare inschrijving voor ondernemers, omdat zij graag een onderneming zagen in park Valkenberg. "Samen met mijn compagnon heb ik toen meegedaan aan deze 'wedstrijd'", vertelt Schellekens. Samen met zo'n zeven andere kandidaten diende Schellekens een plan in. "Ons plan werd toen als winnend uitgekozen."

John Körmeling werd de architect die het gebouw, in opdracht van de gemeente, zou gaan ontwerpen. "Samen met John hebben we destijds gekeken naar wat er allemaal moest gaan gebeuren", vertelt Schellekens. "Over de binnenkant van het ontwerp heb ikzelf veel inspraak gehad." 

Volgens de planning moest het 'T-huis' in 1997 af zijn. "Dat was niet het geval." De gemeente krabbelde steeds meer terug en wilde afzien van de bouw. "Ik heb toen gezegd dat dat niet kan, omdat er investeringen waren gedaan en mensen hun baan hadden opgezegd." Uiteindelijk ging de bouw toch door, maar anders dan gepland. "De gemeente heeft toen gekozen voor een constructie waarbij ondernemer Pierre de Jonge (casino's) de kosten van de bouw op zich nam." Uit later onderzoek van Schellekens is ook gebleken dat er destijds een groot deel met subsidiegeld betaald is. "Ik kwam erachter dat er zo'n tweehonderdduizend euro subsidiegeld op het T-huis rust", vertelt Schellekens. 

Inmiddels is Pierre de Jonge overleden en hebben zijn kinderen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het T-huis automatisch overgenomen. "Dat vind ik erg lullig, maar het is nu eenmaal wel zo." Toen Pierre de Jonge nog leefde was het contact tussen eigenaar en exploitant goed. "Als er dan iets mis was met het T-huis, hoefde ik maar te bellen en hij stond klaar", zegt Schellekens. "Dat is nu wel anders." 

In 2016 lichtte Schellekens de gemeente voor het eerst in over de gebreken aan het T-huis. "Toen zijn er wel gesprekken geweest en is er uiteindelijk een integriteitsonderzoek gekomen", vertelt de exploitant. "Maar dat onderzoek hebben zijzelf bestuurlijk laten uitvoeren. Dat is net zoiets als een slager die zijn eigen vlees keurt."

Wat Schellekens hoopt te bereiken met de brief is dat de gemeente kleur bekent. "Ook zou het fijn zijn als zij ervoor zorgen dat er een onafhankelijke bouwinspectie over het hele pand wordt uitgevoerd", zegt ze. "De gemeente heeft er veel profijt van dat het T-huis is park Valkenberg staat, dus ik vind dat ze ook best iets mogen doen."

Crowdfunding

Onlangs is Schellekens ook een crowdfunding gestart. "Totdat de gemeente of de eigenaar zelf in actie komen, zal ik moeten opdraaien voor de kosten", zegt ze. "Mijn potje raakt op, dus ik heb nu echt hulp nodig." Inmiddels hebben zo'n 69 mensen in totaal al 2.630 euro gedoneerd. "Ik ben deze mensen erg dankbaar. Het T-huis is meer dan alleen een inkomstenbron."