Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Markante scheidingsbeuk keert terug in het Mastbos na grote werkzaamheden

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De zogenaamde 'scheidingsbeuk' was voor veel Bredanaars de meest herkenbare en bijzondere boom van het Mastbos. Twee jaar geleden werd de reusachtige boom echter naar de vlakte gehaald, toen bleek dat de boom te erg verzwakt was door een ziekte. Maar nu keer de scheidingsbeuk terug. Tijdens de werkzaamheden in het bos is de wal die hoort bij het historische vierkant van Maurits in ere hersteld, waardoor er binnenkort een nieuwe scheidingsbeuk kan worden gepland.

Wie door het Mastbos wandelt of fietst, komt sinds een tijdje bij de kruising van de Postbaan en de Lange Dreef een gloednieuwe wal van zand tegen die omheind is door paaltjes en stukken boomstam. Daarmee wordt een eeuwenoude structuur in het Mastbos hersteld: het Vierkant van Maurits. "Het vierkant van Maurits is op bevel van Prins Maurits aangelegd in de 17e eeuw. Het was een door verhogingen afgebakend terrein, dat gebruikt werd om te jagen. Die eeuwenoude structuur brengen we met de huidige werkzaamheden terug", legt boswachter Floris Hoefakker uit. "De wal is nu nog van zand, maar het is de bedoeling dat begroeiing hem straks op zijn plek houdt. De paaltjes staan er om te zorgen dat mensen de wal nu niet kapot lopen."

Maar bij die eeuwenoude structuur die wordt terug gebracht in het Mastbos, horen niet alleen de verhogingen. Ook de scheidingsbeuk, die twee jaar geleden tot teleurstelling van veel Bredanaars gekapt werd, was er een onderdeel van. "De scheidingsbeuk werd vroeger gebruikt als oriƫntatiepunt. Hij hoort echt bij de historie van het bos. Dus binnenkort plaatsen we een nieuwe beuk terug op de plek waar twee jaar geleden de grote scheidingsbeuk werd weggehaald."

Kap

De kap van de scheidingsbeuk zorgde twee jaar geleden voor veel teleurgestelde reacties. De reusachtige boom stond in de 'rotonde' tussen de Oude Postbaan en de Lange Dreef en was een opvallende verschijning. "Dat was een prachtige boom. Omdat mensen hem zo mooi vonden, hebben we hem lange tijd alle ruimte gegeven om te groeien. Maar op een gegeven moment werd de beuk ziek van de reuzenzwam. De boom ging toen rotten, en grote takken vielen naar beneden. Om de veiligheid te kunnen waarborgen, moest de boom toen helaas verdwijnen."

De kap van de scheidingsbeuk:


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding