Foto: Pixabay

Breda zet buurtambassadeurs in bij strijd tegen groeiende cybercrime

  algemeen

BREDA - De gemeente Breda start een project om de groeiende digitale criminaliteit tegen te gaan. Dertig Bredanaren worden daarbij opgeleid tot buurtambassadeur Cybercrime. Het is de bedoeling dat zij hun kennis verder in de wijk delen en mensen zo weerbaar maken op het internet. 


De gemeente Breda is in samenwerking met de politie, het bedrijfsleven en de Avans Hogeschool het project Digitale Buurtambassadeur gestart. Dit project gaat Bredase bewoners opleiden tot buurtambassadeur op het gebied van Cybercrime. De Nederlandse criminaliteitscijfers laten zien dat de traditionele criminaliteit, zoals inbraken en overvallen, afneemt. Tegelijkertijd neem de digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, enorm toe. De Nederlandse economie lijdt daardoor jaarlijks zo'n 10 miljard schade. Dat bedrag neemt nog ieder jaar toe. Daarom wil de gemeente met dit project cybercrime voorkomen. 

Greetje Bos, wethouder Leefbaarheid, Wijkveiligheid, Financiën en Energie, gelooft in de kracht van de Bredanaren. "Cybercrime is een reëel en steeds groeiend probleem. We slaan de handen ineen om dat het hoofd te bieden. Het is heel mooi dat het actieve buurtpreventienetwerk in Breda samen met ons met deze uitdaging aan de gang gaat. Zo dragen we allemaal samen weer een steentje bij aan onze collectieve veiligheid."

Dertig enthousiastelingen hebben zich aangemeld om vrijwilliger voor hun buurt te worden. In vier bijeenkomsten worden zijn opgeleid tot buurtambassadeurs. De vrijwilligers dienen voor de buurtgenoten als aanspreekpunt of vraagbalk op het gebied van cybercrime. Op deze manier wordt digitale criminaliteit bespreekbaar gemaakt en uit de onbekendheid gehaald. De buurtambassadeur is daarnaast een schakel tussen gemeente, politie en bewoners. Zo kunnen zij bijdragen aan de digitale weerbaarheid van hun buurtgenoten. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief