De SP trok samen met gedupeerden aan de bel.
De SP trok samen met gedupeerden aan de bel. (Foto: SP Breda)

Bredanaars met Gemeente Extra Uitgebreid-polis krijgen eigen risico terug

  algemeen

BREDA - Even leek het erop dat het overgebleven eigen risico van mensen met een Gemeente Extra Uitgebreid-polis in de gemeentekas zou verdwijnen, maar de SP wist dit tegen te houden. Samen met gedupeerden trok de partij aan de bel bij wethouder Miriam Haagh. Met succes, mensen die in 2018 die verzekering hadden krijgen het geld toch terug. Het gaat om zo'n 181 duizend euro. 


De gemeente heeft al jaren, in samenwerking met CZ, collectieve zorgverzekeringen voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten. Het netto gezinsinkomen mag hiervoor maximaal 1800 euro per maand zijn. De gemeente draagt maandelijks bij in de kosten. Daarnaast geeft CZ korting op de premie en zit de eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen in het pakket. 

Eind 2018 kwamen de eerste geluiden van verzekerden bij de SP binnen. Het eigen risico zou, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet worden teruggestort. Het geld zou naar de gemeentekas gaan. Volgens de partij een tegenvaller van vaak honderden euro's die mensen met lage inkomens niet zomaar op kunnen vangen. 

Fout van de gemeente
Samen met gedupeerden trok SP aan de bel bij wethouder Miriam Haagh. Eerst met raadsvragen en vervolgens met een persoonlijk gesprek. Hierna zag de wethouder in dat de gemeente fout zat. "Je kan echt niet over de rug van de allerzwaksten de gemeentekas spekken", aldus SP-raadslid Inge Verdaasdonk. 

Gedupeerden ontvangen binnenkort een brief waarmee het overgebleven eigen risico over 2018 teruggevraagd kan worden. Het gaat in totaal om zo'n 181 duizend euro. "Een enorm bedrag", zegt Verdaasdonk in het persbericht. "Wij nodigen iedereen uit om dit succes samen te komen vieren met koffie en taart. Ondertussen helpen we ook graag bij het invullen van de papieren voor wie daar alleen niet aan uit komt." Dat gebeurt op maandag 23 september tussen 15.00 en 17.00 uur op De Wegwijzer in de Hoge Vucht. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief