Afbeelding

Boeren trekken massaal naar Den Haag, tractors op de snelweg

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Kwam jij vanochtend op de Noordelijke of Zuidelijke Rondweg ineens een tractor tegen? Of nog opvallender: reed er ineens een tractor over de snelweg? Grote kans dat je één van de Brabantse boeren bent tegengekomen die onderweg is naar Den Haag. Daar vindt vandaag een grote protestactie plaats. En de tocht naar Den Haag zorgt voor veel vertraging op de snelwegen.

Ruim 10.000 boeren die met 2200 tractors van plan zijn om vandaag naar Den Haag te rijden. Dat zijn de cijfers die gisterenavond op de teller stonden van de actiegroep Agractie. Op het Malieveld verzamelen de boeren vandaag om actie te voeren tegen het huidige politieke beleid. 

"De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst", schrijven de boeren op de website van de actiegroep. "Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf. De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven. De problemen van Nederland horen niet op ons bordje thuis. En daarom gaan we naar Den Haag. Met honderden tractoren en auto's laten we horen wat wij vinden van het huidige beleid. Een echte Agractie."

Wegen

Doordat er veel boerenbedrijven in Noord-Brabant zijn, stromen ook de wegen in de provincie vandaag vol met tractors. En daar heeft er overige verkeer last van. De maximumsnelheid voor een tractor is in Nederland namelijk 'slechts' 40 kilometer per uur.

De grootste hinder van de tractoren is er uiteraard op de snelwegen rond Deen Haag, "Het is langzaam rijden op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht, op de A12 bij Utrecht  en Den Haag. Verder op de A28 bij Utrecht en inmiddels gaat het ook langzaam op de A15 tussen knooppunt Deil en Hardinxveld-Giessendam", laat de ANWB weten.