Foto: HelpLisanVechten

Brugklassers Graaf Engelbrecht rennen en steppen voor zieke Lisan (17)

BREDA - De brugklassers van het Graaf Engelbrecht laten zich morgenochtend van hun meest sportieve kant zien. De scholieren gaan lopen, rennen en steppen om oud-leerlinge Lisan te helpen. Zij lijdt aan de ziekte van Lyme en heeft een dure behandeling nodig in Duitsland, die niet vergoed wordt. De actie van het Graaf Engelbrecht is één van de velen. Steeds meer mensen zetten zich in voor de zieke tiener.


Ooit was Lisan (17) zelf ook een 'gewone' leerling op het Graaf Engelbrecht. Maar tegenwoordig gaat ze er niet meer naar school, want Lisan lijdt aan een chronische versie van de ziekte van Lyme. De bacterie heeft zich in  jaren na een beet door een teek door haar lichaam verspreid. En dat gaat gepaard met veel klachten. Zo is ze chronisch vermoeid, zijn haar spieren verzwakt, heeft ze reumatische pijnen en chronische hoofdpijn. Lisan is ontelbaar keer onderzocht door artsen. Maar van reguliere geneeskunde tot natuurgenezers, niets helpt. Daarom is de hoop nu gevestigd op een behandeling in Duitsland. Maar die is duur, en wordt niet vergoed.

Crowdfunding

Sinds de moeder van Lisan in mei een crowdfunding opzette voor haar dochter, gaat deze als een speer. Begin augustus waren de eerste 30.000 euro al binnen. Dat is genoeg om de kosten van de behandeling te dekken. Maar toch gaat de crowdfunding gewoon door. Want naast de kosten voor de behandeling zelf, zijn er ook nog extra kosten voor onder andere het reis, het verblijf en andere onvoorziene zaken. En daarvoor komt inmiddels bijna heel Breda in actie.

Zo renden leerlingen van basisschool Burgst twee weken geleden al een sponsorloop voor Lisan, waarbij ook burgemeester Depla aanwezig was. Er wordt geld opgehaald met de verkoop van spullen op rommelmarkten, en ook veel bedrijven springen bij als sponsor. Ook vanuit bekend Nederland kwam er hulp: cabaretier Steven Brunswijk maakte een video waarin hij het verhaal van Lisan deelde en mensen opriep om te doneren.

En morgen komt daar dus nóg een actie bij. Dan rennen, steppen en lopen de leerlingen van het Graaf Engelbregt rondom het terrein van voetbalvereniging WDS19 om geld op te halen voor Lisan. 

Wil je ook een bijdrage leveren? Dat kan hier.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief