Jongeren fietsen 's ochtends soms nog in het donker naar school.
Jongeren fietsen 's ochtends soms nog in het donker naar school. Foto: Jon Herselman

Politie en ANWB hebben duidelijke boodschap voor fietsers: 'Zet je licht aan!'

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Vergeet jij ook wel eens je fietsverlichting aan te zetten? Of vind je het voor een klein stukje vaak niet nodig? Gevaarlijk vinden de ANWB en politie dat. Daarom moet een boodschap op het fietspad daar verandering in brengen.

Vier op de tien mensen zetten hun fietsverlichting in het donker aan. Volgens het Facebookbericht van politieteam Weerijs heeft een derde van de fietsers wel werkende verlichting, maar gebruikt het niet. Waarom niet? Dan kan simpele redenen hebben zoals het vergeten zijn of het niet nodig vinden. Het fietsen zonder verlichting is niet alleen gevaarlijk, het kan fietsers ook een proces-verbaal opleveren. 

Het verkeer moet veiliger volgens ANWB en de politie. Daarom moeten fietsers  herinnerd worden hun verlichting aan te zetten. Met spuitkrijt kunnen politieagenten, maar ook Bredanaars zelf met een sjabloon de tekst: 'Zet je licht aan!' op de weg spuiten. Een smiley in de vorm van een lamp erbij moet ervoor zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze worden beloond. Het blijkt dat na het lezen van de tekst zes op de tien fietsers hun licht aanzetten. 

Wijkagenten in Breda zijn al fanatiek bezig geweest om de tekst op fietspaden te zetten. Heb je het bij jou in de buurt nog niet gespot? De set kan ook door bewoners aangevraagd worden bij de ANWB. 

Een duidelijke boodschap van de wijkagent.