Foto: Hanneke Marcelis

Het gesprek aangaan op Coming Out Day: 'Wij zorgen vandaag dat iedereen ons ziet'

BREDA - Dat het vandaag Coming Out Day is, is in Breda niet te missen. De verschillende LHBT- organisaties die de stad rijk is hebben de handen ineen geslagen om door heel Breda zichtbaar te zijn. "Bij iedere ingang van de stad hebben we mensen staan en regenboogballonpilaren staan", vertelt Lieke Kuijper van Bo Breda enthousiast. En het belangrijkste punt vind je in het Valkenberg. Bij het regenboogpad staan zes grote, gekleurde kasten waar Bredanaars en bezoekers van de stad meer kunnen leren over LHBT in Nederland.


Zes grote kasten, in de zes kleuren van het Regenboogpad. Vandaag staan ze heel de dag in het Valkenberg. De enthousiaste vrijwilligers van de Bredase LHBT-organisaties motiveren al sinds vanochtend broeg alle voorbijgangers om er een kijkje in te nemen. "In de kasten komen zes thema's die onderdeel zijn van LHBT aan bod", vertelt Lieke Kuijper. "Zo lees je in de gele kast bijvoorbeeld over biseksualiteit. In de oranje kast komt het onderwerp aseksualiteit aan bod. Met de kasten willen we Bredanaars en bezoekers van de stad iets leren over wat LHBT nou eigenlijk inhoud."

Gesprek

De vrijwilligers stellen alle voorbijgangers vandaag dezelfde vraag, namelijk: waar kom jij vandaag voor uit de kast? "Dat hoeft natuurlijk niet perse over seksualiteit te gaan. Maar we willen mensen de kans geven om iets over zichzelf te vertellen." Dat doet de groep onder andere via kaartjes. Op de postkaarten die de vrijwilligers uitdelen prijkt de tekst 'Er moet me iets van het hart'. "We motiveren mensen om de kaart in te vullen en zo iemand iets te vertellen wat ze kwijt willen. De eerste 100 kaarten zullen wij ook daadwerkelijk op de post doen."

De eer om die eerste kaart te schrijven was aan wethouder Miriam Haagh. Zij is blij met de actie van de Bredase organisaties, die in samenwerking met de gemeente is gerealiseerd. "We zijn als Breda een regenbooggemeente en vinden sociale acceptatie heel belangrijk. Natuurlijk hijsen we op Coming Out Day altijd de regenboogvlag. Maar het mooie aan deze actie vind ik dat de vrijwilligers echt met mensen een gesprek aan gaan. Want dat gesprek over acceptatie is heel belangrijk."

Bewustwording

De vrijwilligers van Stichting Bo Breda, COC Tilburg-Breda en Young Pride, Roze 50+ en RADAR zijn vandaag met zo'n twintig man door heel de stad terug te vinden. "We willen natuurlijk graag het gesprek aan gaan met mensen. Maar daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel belangrijk om zichtbaar te zijn. Dat doen we vandaag door op alle ingangen van het centrum te staan met regenboogballonnen." Je vind ze onder andere bij de Slotjesbrug, bij Vlaszak en bij de Oude Veste. "We hebben nou eenmaal nog een lange weg te gaan als het aankomt op de acceptatie in Nederland. Want het gaat uiteindelijk allemaal om respect. Tolereren van LHBT'ers is niet genoeg. Het moet omarmd worden."

Al die organisaties. Wat doen ze eigenlijk precies?

Stichting Bo Breda: Bo Breda richt zich met name op de zichtbaarheid van LHBT in Breda. Dat doen zij via projecten en campagnes zoals die van vandaag. 
COC Tilburg-Breda: Het COC is de landelijk belangenorganisatie voor LHBT'ers, die in de regio met name ondersteunend werk levert.
Young Pride: Young Pride Breda is één van de nieuwste organisaties van Breda en wordt gesteund door het COC. Zij richten zich speciaal op jongeren en organiseren onder andere praatgroepen
Roze 50+: Roze 50+ zet zich in voor oudere LHBT'ers. Dat doen ze onder andere via de roze loper bij verpleeghuizen. Veel ouderen gaan in verpleeghuizen terug de kast in.
RADAR: RADAR is een antidiscriminatie organisatie. RADAR richt zich dus niet expliciet op LHBT.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief