Koen (rechts) maakte een foto van zijn opa na
Koen (rechts) maakte een foto van zijn opa na (Foto: Koen van Groesen)

Op groot scherm op de Grote Markt: de film van Koen over zijn Poolse opa

BREDA - Koen van Groesen is de kleinzoon van één van de Poolse bevrijders van Breda: Michal Salewicz. Op een manier die alleen een kleinzoon kan, maakte Koen een film over het leven van zijn opa. Deze zaterdag wordt de film op groot scherm op de Grote Markt vertoont. 


Het is een jaar geleden dat Koen tijdens 74 jaar bevrijding op het Ereveld aan de praat raakt met een jonge Poolse scholier. Die vertelt hem dat hij regelmatig zijn klasgenoten moet vertellen dat het de Polen waren die Breda bevrijdden, en niet de Amerikanen. Het is een verhaal dat Koen, als kleinzoon van een Poolse bevrijder, enorm raakt. En als historicus en filmmaker besluit hij dan ook dat hij het verhaal van zijn opa wil gaan vertellen. Dat doet hij in de bijzondere film 'In de huid van mijn Poolse opa'.

Oorlog

"Opa moest als 18-jarige vluchten voor de Duitsers aan de ene kant en Russen aan de andere. Hij was toen als dienstplichtige jongere opgeroepen voor het Poolse leger. Er is stevig gevochten tegen de Russen en Duitsers. Maar uiteindelijk hielden ze geen stand. Toen had mijn opa een keus, terug naar zijn vader, moeder en zijn broer en zussen. Of vluchten. Hij koos voor het oversteken van de rivier naar Roemenië.", vertelt Koen. Het was een keuze die zijn leven helemaal veranderden. Michal heeft zijn geboortedorp Sinkow en zijn vader en moeder nooit meer teruggezien. "Als kleinzoon ga ik terug naar zijn geboortedorp, dat als gevolg van de Tweede Wereldoorlog nu in de Oekraïne ligt. Een deel van mijn familiegeschiedenis die ik helemaal niet ken."

Interviews

De film bevat bijzondere beelden. Allereerst natuurlijk van Koen die zijn 'verloren' familie in Oekraïne voor de eerste keer ontmoet. Maar de film bevat ook emotionele beelden van de gesprekken die Koen met zijn opa had, voordat deze in 2007 overleed. Hij heeft na 1939 zijn ouders nooit meer gezien, omdat hij niet kon terugkeren naar zijn geboortedorp. "We vochten voor niets. Nouja, niet voor niets. Voor de vrede van de wereld. Maar niet voor onze eigen vrijheid", vertelt Salewicz zijn kleinzoon.

De film beleefde woensdag zijn première in het Chassé Theater. En zaterdag staat een bijzondere vertoning op de Grote Markt op het programma. Dan is de film op groot scherm te zien om 16.15 uur. Wie daar niet bij kan zijn, kan de film zondag nog zien in het Chassé Theater. 

Zondag 27 oktober 13:00 uur: Nederlandse ondertiteling, met Q&A regisseur

Zondag 27 oktober 15:00 uur: Poolse ondertiteling!met Q&A regisseur

Zondag 27 oktober 17:00 uur: Nederlandse ondertiteling, met Q&A regisseur

Ga voor meer informatie naar www.mijnpoolseopa.nl

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief