De eerste foto van het jaar is van alle dames samen.
De eerste foto van het jaar is van alle dames samen. Foto: Werner Pellis

Volleybalteam gaat in kalender uit de kleren voor zieke teamgenoot

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Uit de kleren gaan voor een naaktkalender, dat is niet niks. Toch hebben een groep vrouwen én mannen het gedaan. Niet zomaar, maar voor het goede doel. De kalender is eerst en vooral bedoeld als steuntje in de rug voor Lilian Herijgers. Zij betekent enorm veel voor de vereniging en haar leden, en lijdt aan de ziekte ALS. De Bredase Dirkje is één van de vrouwen die op de kalender te zien is. "We willen er een boodschap mee overbrengen."

De Zundertse Lilian Herijgers werkte jarenlang bij het Bredase café Bruxelles op de Havermarkt. In februari hoorde Lilian dat ze ALS heeft, een progressieve spierziekte waaraan ze zal overlijden. Heftig nieuws voor de moeder van een jong zoontje. Het nieuws sloeg ook als een bom in bij volleybalvereniging ZUVO. Lilian en haar man spelen al jaren voor de club en hebben zich al die tijd ook vrijwillig ingezet. "Veel van ons zijn hele goede vriendinnen van Lilian. We zien elkaar soms vaker dan dat we onze beste vriendin zien. De sfeer is altijd zo gezellig. Daarom wilden we iets doen om het gezin te helpen. Het doel ligt dan zo dicht bij ons als vereniging", vertelt Dirkje Martens, een van de Bredase speelsters van ZUVO Dames-1. 

Sex sells
"Toen we aan het brainstormen waren, werd een naaktkalender als grapje geopperd", vertelt Martens. Toch besloten de volleybalsters, waarvan er veel uit Breda komen, ervoor te gaan. "Kort door de bocht: 'sex sells'. Vijftien jaar geleden werd er bij onze vereniging ook al eens zo'n kalender gemaakt. Daar stond m'n moeder ook op. Deze kalender verkocht toen verbazingwekkend goed." 

De kalender laat zien wie de vrouwen zijn in het echt leven. "De foto's stralen sportiviteit uit. Iedere foto laat zien wie wij zijn als vrouw en als sporter. We wilden absoluut niet dat het een pin-up uitstraling kreeg. Het moest ook een boodschap overbrengen." 

De dames werden gefotografeerd door Werner Pellis. "Werner is een oud-lid van ZUVO. Bovendien zitten zijn dochter en de zoon van Lilian op hetzelfde kinderdagverblijf. Ook was het mijn oud-werkgever. De link was dus snel gelegd", legt Dirkje Martens uit. Voor haar was de stap om mee te doen aan de kalender niet heel groot. "Het is en blijft zeker een stap, dat ontken ik niet. Omdat Werner mijn oud-werkgever is wist ik goed hoe alles in zijn werk zou gaan. Voor anderen was de stap wel groter. 

De foto van één van de maanden (Tekst gaat verder na foto)

Strip down
Voor de daadwerkelijke fotoshoot had Martens het met de anderen al uitgebreid over de foto's gehad. "De individuele foto's werden op verschillende avonden genomen. Ik assisteerde daarbij. Daarom heb ik van tevoren goed met iedereen doorgenomen wat ze wilden en waar hun grens lag. Je wil dat iedereen zich comfortabel voelt."

"De allereerste foto was de groepsfoto", vertelt de volleybalster enthousiast. "We hadden allemaal wijde kleding aan, omdat je geen bh-bandjes wilden zien. Met die kleding aan zijn we in pose gezet. Vervolgens moesten alle dames hun plek onthouden en begon de 'strip down'." Volgens Martens hing er een gemoedelijke sfeer bij de fotoshoot. "We hebben echt heel veel gelachen. Al was het op een gegeven moment wel tijd om serieus te worden. Het was namelijk harder werken dan we dachten. Soms had je het gevoel dat je er raar bijzat, maar dan zag het op de foto er heel natuurlijk uit."

Ook de volleyballers van ZUVO Heren-1 zijn uit de kleren gegaan. "Doordat er aan het eind van vorig seizoen een dame stopte met volleybal, waren we nog maar met negen. Daarom zou het plan van twee groepsfoto's en tien individuele foto's niet werken." Gelukkig opperde Heren-1 al snel hun deelname aan de kalender. "De man van Lilian, zit in dat team. Daarnaast zit de sponsor van de kalender ook bij Heren-1." De mannen staan op de laatste maand van het jaar. "Ze zeiden wel meteen 'de feestmaand is voor ons'." 

De ludieke foto van ZUVO Heren-1. (Tekst gaat verder na foto)

Opbrengst
De volledige opbrengst van de kalenders gaat naar Lilian en haar gezin. Met het geld kunnen zij de noodzakelijke aanpassingen aan het huis doen en kan de ziekte onder de aandacht gebracht worden. Al is het allerbelangrijkste doel van de kalander het gezin de kans geven om samen blijvende herinneringen te maken.

De kalender is vanaf aanstaande zaterdag om 13.00 uur verkrijgbaar bij Sportcafé de Cup in Zundert. In totaal zijn er vierhonderd gedrukt. "Als we die verkopen zijn we super blij, maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als we zelfs een tweede druk kunnen laten doen." De kalender kost vijftien euro en kan ook via www.zuvo.nl online worden besteld.