Afbeelding
Foto: Paul Depla

Breda maakt zich op voor bezoek van de koning: voorbereidingen in volle gang

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Vandaag is het zover. Over enkele uren maakt koning Willem Alexander, samen met de president van Polen, zijn opwachting in Breda. Het tweetal is in de stad ter ere van 75 jaar bevrijding. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Op de Grote Markt zijn de podia al opgebouwd, en het parkeerterrein bij de Teruggave is afgezet. Ook hangen veel Bredanaars de vlag uit.

Als eerbetoon aan de Poolse bevrijders start het officiële bezoek om 15.30 uur bij het Pools Militair Ereveld. Nabij het Maczek Memorial in aanbouw wordt in klein gezelschap en op gepaste wijze stilgestaan bij de Poolse gevallenen. Vanaf hier vertrekt rond 16.00 uur de Koninklijke stoet richting de parkeerplaats bij De Teruggave. Hier zal de koning de nieuwe Blind Wall op de zijkant van het pand bewonderen. 

Daarna bezoekt het gezelschap De Rooi Pannen, MBO- opleiding voor horeca en toerisme. Studenten van verschillende Bredase opleidingen vertellen hoe hun kijk is op vrede en vrijheid, en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.

Afsluiting van het programma is een vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De voertuigen eindigen op de Grote Markt, waar de koning en de president op dat moment zullen zijn. "Vanaf 16.00 uur is het publiek van harte welkom voor de feestelijke finale op de Grote Markt, dus Bredanaars feest met ons mee op 29 oktober", laat burgemeester Depla weten.

Het parkeerterrein bij De Teruggave is ontruimd voor de komst van de koning. (Tekst gaat verder onder de foto)

Vlaggen 

De gemeente roept dinsdagochtend via Instagram alle inwoners van Breda op om hun vlag uit te hangen. Ook geven zij aan dat iedereen vanmiddag welkom is om op de Grote Markt te komen feesten.

Bevrijding

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda zijn verschillende monumenten te vinden die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park. En op het militaire ereveld aan de Ettensebaan ligt, naast ruim 160 gesneuvelde Polen, ook het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum.